I dessa dagar måste man nypa sig hårt i armen, för att påminna sig att Julian Assange med mod och skarpsinne åstadkommit mycket gott för mänskligheten. Själva principen bakom Wikileaks är lätt att försvara. Vi tar det igen: Det fria ordet gillar inte monopol. Det är därför det läcker. Alla journalister har alltid varit och kommer alltid att vara beroende av läckor. Demokratin är beroende av läckor.
Just därför är det sorgligt att skräcken för läckor ökar överallt. Chefer i olika organisationer antyder att det är bäst för de underlydande att knipa näbb. De anställda har blivit tystare. Räddare.
Den här rädslan är ett av de största hoten mot yttrandefriheten i Sverige, som annars är ett av världens bästa länder när det handlar om yttrandefrihet. Våra generösa lagar har anor ända från 1766. Kärnan rör frihet från censur, att offentliga handlingar ska vara just offentliga, och att alla fritt ska få berätta för medierna vad de vill. Dessutom är det förbjudet att efterforska journalisternas källor.
Julian Assange blev nästan förälskad i de svenska tryckfrihetslagarna för snart två år sedan. Det var för deras skull han ville flytta Wikileaks till Sverige. Men något gick snett i Assanges erotiska mellanhavanden med två kvinnor. Åklagaren viftar med misstankar om våldtäkt och sexuellt ofredande, och vill förhöra Assange. Envist har Assange vägrat infinna sig till förhör.
Senast i maj satt Julian Assange i en tv-intervju och såg ut som en ledsen hund. Glömda var de underbara svenska grundlagarna. Nu tycker han att hela det svenska rättsväsendet är korrupt, liksom svenska medier.
Häromdagen beslutade engelska Högsta Domstolen att Assange ska utlämnas till Sverige för förhör. Assanges skickliga advokater begärde genast anstånd för att gå igenom domen.
Det är fascinerande att man kunnat dra ut på ärendet Julian Assange så länge. Vad händer nu? Trogen sina vanor kommer han säkert att överklaga igen. Han har sagt att han ska vända sig till Europadomstolen i Strasbourg, och övertyga domstolen om varken England eller Sverige uppfyller sina åtaganden om mänskliga rättigheter. Det blir nog svårt att hävda, men han kommer att försöka.
Vilka krafter tjänar på att Assange vägrar åka till Sverige?
Det går inte att komma ifrån känslan av att Julian Assange har förälskat sig i sitt låsta läge. I introduktionen till sin tv-show på den statsägda ryska televisionen, ”The world tomorrow”, anspelar han på sin elektroniska fotboja och framställer sig som martyr för yttrandefriheten.
Genomskinlighetens och demokratins pris är att en massa desinformation och konspirationstankar bubblar upp till ytan. Det priset måste vi vara beredda att betala, men vi behöver ju inte applådera dumheterna.
Konspirationen priset vi betalar
KRÖNIKA. ”Det går inte att komma ifrån känslan av att Julian Assange har förälskat sig i sitt låsta läge”, skriver Ulrika Knutson.
Ulrika Knutson
Foto: Pelle Johansson
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.