Shakespeare är ett av Uppsala universitets Körcentrums teman i höst. Som ni behagar är rubriken för tre föreställningar med Uppsala Akademiska Kammarkör och Stina Ekblad i Uppsala slott 15-16 oktober.
Även om Shakespeare har varit död i snart 400 år, kan man säga att hans ande svävar över stora delar av världen.
Om det nu verkligen var han som skrev allt han sägs ha skrivit ? något som det finns olika åsikter om.
Men texterna har sedan länge lämnat sin författare och lever sina egna liv, såväl dramerna som sonetterna. Och många tonsättare har inspirerats till allt från operor till enstaka sånger.
- Det finns en oerhört rik musikrepertoar att välja från, säger Körcentrums föreståndare, professor Stefan Parkman.
Sedan länge far han land och rike kring med Uppsala Akademiska Kammarkör och skådespelaren Stina Ekblad och gör olika program med Shakespeare som grund.
Nu är det Uppsalas tur igen. Shakespeare, UAK och Stina Ekblad är en kombination som Uppsalapubliken har fått ta del av förr.
- Vi har ett koncept men varje säsong väljer vi ny musik och ny text. I år uruppför vi dessutom ett beställningsverk av kompositören och pianisten Carl Michael Bergerheim. Det är det enda stycket med ackompanjemang, med Bergerheim själv vid pianot.
Hårlemansalen på Slottet tar bara 80 personer i publiken. (Carl Hårleman var arkitekten bakom 1740-talets slottsrenovering.) Tre föreställningar är bokade, kanske blir det en fjärde på söndagskvällen.
En nyhet i höstens Shakespeareprogram är ett bildspel, med målningar som på olika sätt knyter an till föreställningens textmotiv, sammansatt av konstprofessorn Jan von Bonsdorff. Det ska rulla under föreställningen, som är regisserad av Finn Poulsen.
För Körcentrum, med Uppsala Akademiska kammarkör, UAK och dirigenten Parkman är Shakespeare på slottet bara ett av höstens flera stora evenemang. I det nästkommande, i Uppsala Konsert & Kongress kan publiken få vara med och sjunga, om den vill.
- Under Uppsala International Sacred Music Festival deltar vi, som i fjol, med konserten Sacred Pearls. Fast med ett nytt innehåll och med både UAK och Allmänna Sången och i samarbete med Gävle symfoniorkester, säger Stefan Parkman och berättar att bland annat avsnitt ur Faurés Reqviem; Brahms dito och satser ur Bachs h-mollmässa står på programmet. Solister är sopranen Elin Rombo och barytonen Karl Magnus Fredriksson.
- Vi avslutar på samma sätt som förra året.
Det betyder att alla sångsugna i publiken under konsertens paus får öva in Hallelujakören ur Händels Messias och som avslutning sjunga den från stora scenen.
2012 sjungs in med UAK i stor nyhetskonsert. En tradition sedan tre decennier. Det här nyåret blir det Offenbachs Orfeus i underjorden.
- Festliga körsatser, virtuosa soloarior och cancan blir det, lovar Stefan Parkman.
Handlingen är förlagd till akademisk miljö.
- Bland annat ska förre universitetsrektorn Bo Sundqvist gestalta rollen som Polischefen, akademiintendent Per Ström ska göra Allmänna oppositionen och litteraturprofessor Lars Burman ska spela ukulele. Det blir föreställningar på nyårsdagen och 2 januari med kärvänliga gliringar åt det akademiska, avslöjar Stefan Parkman.
Drottningholms Barockensemble medverkar liksom ett antal internationella sångsolister. Joanna Backman är koreograf och Finn Poulsen står för regin.