Kritiskt enig hearing om kulturen

Uppsala bör utlysas till egen region och ett större samarbete bör ske mellan stadens olika kulturinstitutioner. Det var två av förslagen som lanserades när kulturnämnden bjöd in representanter för Uppsalas kulturliv till ett samtal om den statliga kulturutredningen.

Utställningen med Tove Janssons Muminbilder var en av de dyra utställningarna som ändå gick med vinst i slutändan, berättade Bror Hjorths Hus chef Küllike Montgomery. På bilden hänger Johan Fremling tavlor.

Utställningen med Tove Janssons Muminbilder var en av de dyra utställningarna som ändå gick med vinst i slutändan, berättade Bror Hjorths Hus chef Küllike Montgomery. På bilden hänger Johan Fremling tavlor.

Foto: Pelle Johansson

Kultur och Nöje2009-02-26 16:13
Hård kritik mot utredningen framfördes också. Som att det inte finns någon budget för de föreslagna hopslagningarna av institutioner, vilket gör att de kan behöva finansieras med nedskärningar, och att kvalitetskravet tagits bort.
- Den är också ologisk och illa skriven på sina håll, sade Bertil Norbelie (M), ledarmot av kulturnämnden.
Han tyckte att utredningen kunde ha varit en tredjedel så lång och ändå sagt lika mycket.

En av huvudpunkterna i den nya utredningen är också att regionpolitikerna ska få fördela statsbidragen till kulturinstitutionerna i sin region. Enligt kulturnämndens ordförande Jan-Erik Wiktröm (FP) är det på grund av det senare nödvändigt att följa Gotland, Västra Götaland, Halland och Skånes exempel och "förklara oss till region Uppsala". Detta för att slippa konkurrera om pengarna med flera andra av landets regioner.

På torsdagens hearing var cirka 20 politiker och representanter från Uppsalas kulturliv samlade. Bland andra Kortfilmfestivalen, Reginateatern och Uppsala konstmuseum fanns representerade. De närvarande verkade överens om att de olika kulturinstitutionerna i Uppsala bör samarbeta mer i framtiden.
Större oenighet fanns i frågan om hur kulturens status ska höjas. Anna-Karin Westerlund (M) tyckte att man tydligare bör påvisa kulturens faktiska hälsoeffekter. Något som andra talare såg en fara i eftersom det i värsta fall kan leda till att man belägger enskilda kulturutövningar med en hälsoprestationskrav.
Att pengar och status går hand i hand var det dock ingen som hade någon annan åsikt om, eller att kulturen måste få kosta.
- På samma sätt som universitetens grundforskning måste få kosta pengar, måste kulturen få göra det, sade Gottsunda Dans & Teaters konstnärliga ledare Lotta Gharton. Något som många missar är också att varje satsad krona på kultur ger fyra kronor tillbaka till staten i skatteintäkter.

Küllike Montgomery, som är chef på Bror Hjorths Hus höll med.
- För oss har det dessutom varit så att de dyraste utställningarna går med vinst i slutändan, sade hon.
Det slogs också fast att det är skillnad på professionell kulturutövning och kulturutövning på amatörnivå. Bo Östen Svensson citerade Kristina Lugns påpekande att ordet elit har en positiv betydelse inom idrott, medan det snarare är ett skällsord när det talas om kultur.
Apropå negativ klang så förespråkade också kulturnämndens Peter Gustavsson (S) att termen kulturbidrag borde ändras.
- När till och med socialbidrag döpts om till ekonomiskt bistånd så borde Sveriges kulturutövare få slippa räknas som bidragstagare, sade han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!