Kulturen viktig för bilden av universitetet

I skriften Att förvalta sitt pund diskuterar professor Lars Burman kring Uppsala universitets kulturskatter och kulturarv, och hur arvet bäst ska förvaltas i framtiden.

Lars Burman

Lars Burman

Foto: Hans E Ericson/arkiv

Kultur och Nöje2008-12-21 09:00
Om Uppsala universitet vill vara ett modernt universitet är det viktigt att vårda kulturarvet, menar professor Lars Burman, rådgivare åt rektorn i kulturfrågor. Kulturskatter är dyra att förvalta men ska ses som en resurs.
- Kulturarvet är viktigt för universitetets identitet. Genom att ta hand om och synliggöra historien, visar vi att vi är ett både traditionsrikt och modernt universitet. Som även i framtiden vill locka studenter från hela världen, säger Lars Burman.

Sedan fem år är Lars Burman rektorsråd på Uppsala universitet i frågor som rör kultur, kulturarv och traditioner. Han fungerar som en förmedlande länk mellan universitetets kulturaktörer, bland annat i egenskap av ordförande i museirådet och musikrådet. Nu har han författat skriften Att förvalta sitt pund, där han resonerar kring kulturarvets betydelse och nytta.
I Uppsala universitets ägo finns bland mycket annat stora och värdefulla föremålssamlingar, en konstsamling med 4 000 objekt och tre museer med unika föremål: Museum Gustavianum, Uppsala linneanska trädgårdar och Evolutionsmuseet.
- Dessutom finns ett immateriellt kulturarv och hit räknar jag till exempel musiklivet med Kungliga Akademiska kapellet, Körcentrum och banden till körer som OD och Allmänna Sången. Kulturarv är inte enbart gamla föremål utan också något som sker här och nu, något som vi hela tiden skapar, säger han och poängterar att även Ångströmlabratoriet tillhör kulturarvet. Även nya byggnader bidrar i högsta grad till bilden av Uppsala som universitetsstad.
- Man kan jämföra med till exempel universiteten i Cambridge och Oxford. Där finns en stark medvetenhet om värdet av traditionen. Samtidigt görs också stora satsningar på modern arkitektur. Sammantaget manifesterar det en framtidstro. Men där finns också helt andra ekonomiska resurser, säger han.

För att bygga nytt och att ta hand om skatter från både förr och nu är dyrt. Cirka 65 miljoner kronor om året kostar omsorgen av Uppsala universitets kulturvärden. Av det står de tre museerna för den största delen, närmare 40 miljoner kronor. Hyrorna är en stor post.
- Det finns en vilja inom universitetet att vårda sitt arv. Men självklart uppstår frågan vem som ska betala vad. Var gränserna går för universitetets ansvar, säger han.

Som exempel nämner han föremålssamlingarna. Vid både Uppsala och Lunds universitet har samlingarna byggts upp under lång tid. Något som gör dem dyra att sköta och förvara.
- Man kan fundera över om inte särskilda nationella pengar borde styras till universitetsmuseerna. Det här är ett arv som är viktigt för alla, kanske borde kostnaderna fördelas annorlunda, säger han.
Lars Burman
Ålder: 50 år.
Bor: I Luthagen i Uppsala.
Familj: Tre barn. Gift med författaren Carina Burman.
Yrke: Professor i litteraturvetenskap, rektorsråd samt prefekt vid Uppsala universitet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!