Kulturnämnden har visioner

I de allra flesta fall råder enighet i kulturnämnden, skriver Jan-Erik Wikström apropå Bernt Jonssons debattartikel om den lokala kulturpolitiken.

Foto: Fotograf saknas!

Kultur och Nöje2009-08-08 10:00
Torsdagen den 6 augusti läser jag vid morgonkaffet två artiklar om kulturens ställning i vårt land. I UNT efterlyser Bernt Jonsson ett mera dynamiskt Uppsala på kulturens område. I DN föreslår Thomas Idergard att kommunerna skall spara på kulturens och fritidens områden för att bevara kommunernas välfärdsservice.
Sällan har två så totalt olika perspektiv på kultur demonstrerats samma dag.
Bernt Jonssons förslag till Uppsalas kulturpolitiker är det inte svårt att instämma i. Dock förbiser Bernt att mycket av detta redan står på kulturnämndens och andra kommunala nämnders agenda.

I Uppsala finns till skillnad från Stockholm inte något kommunalt skönhetsråd. Kulturnämnden som får yttra sig över de flesta stadsplane- och byggnadsärenden kämpar hårt för att belysa både de kulturhistoriska och de estetiska aspekterna. Ibland lyssnar byggnadsnämnden, ibland är det svårt att få gehör. Byggnadsnämndens presidium har också tagit initiativ till direktkontakt med kulturnämnden i vissa ärenden.Vi är överens om skolans avgörande roll för att grundlägga ett intresse för kultur. Regeringens projekt Skapande skola öppnar nya möjligheter till samverkan mellan skolförvaltningen och kulturnämnden. Men här finns oändliga möjligheter till utbyggt samarbete och nya initiativ.Bernt Jonsson drar en särskild lans för studieförbunden, med all rätt. Kulturnämnden har verkligen försökt att skydda de anslagen även i hårda besparingstider.

Studieförbunden är dock lyckligt lottade som har anslag från stat, landsting och kommun. Gottsundakulturen har en varm förespråkare i Bernt Jonsson. Men om det är någon stadsdel som kulturnämnden genom åren satsat på är det just Gottsunda. Av det skälet har vi de senaste åren kraftigt förstärkt våra insatser i Stenhagen och tittar just nu på vad vi kan göra i både Gränby och Sävja.Bernt Jonsson berör också svårigheterna att få till stånd bygget av Uppsala Konsert och Kongress. Det var förvisso svårt att samla en majoritet i fullmäktige, men det var också svårt att skapa majoritet i de fullmäktigegrupper som till sist röstade igenom denna kultursatsning. Tyvärr är det fortfarande svårt att få stöd för satsningar på kultursektorn. De olika partierna har olika grundsyn på behovet av kultur. Thomas Idergard hittar sympatisörer i flera av partierna här i Uppsala.

Men i kulturnämnden råder i de allra flesta ärenden stor enighet. Viljan till nya satsningar saknas förvisso inte. Men budgetutrymmet är i år extra snålt. Utgångspunkten för höstens budgetarbete är att kulturnämnden får en uppräkning med 0.25 % i förhållande till förra årets budget. Att göra större omfördelningar mellan de olika anslagsposterna är mycket vanskligt. Något reformutrymme finns inte i kulturbudgeten.Det betyder inte att nämnden saknar idéer eller visioner. Det framgår både av det kulturpolitiska programmet och av ansökan om att bli kulturhuvudstad. Det kulturnämnden behöver hjälp med är att skapa större förståelse för behovet av satsning på kultur. Partierna har möjlighet att i sina program inför valet 2010 visa var de står.
Är stödet för Thomas Idergards filosofi att svälta ut kultursektorn större än uppslutningen bakom kulturnämndens planer på att förstärka Uppsalas kulturprofil?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!