Kultursatsningar ligger rätt i tiden
Inge Ohlsson hoppas att Uppsala kommun kommer att inspireras av och följa den aktiva kulturpolitiken i Vara kommun, som är en av de kommuner i Sverige som satsar mest pengar på kulturen. Invigningen av Musikens hus i Uppsala ser han som ett rätt steg på vägen.
Musikens hus, modell.
Foto: Nina Leijonhufvud
Ja, en medveten, konsekvent och långsiktig satsning på kultur i olika former kan få hela kommuner att växa. I artikeln presenteras en lista på de 50 kommuner som under 2005 satsade mest på kultur och de 50 som satsade minst. Klart överlägsen i topp återfinner vi Vara kommun i Västergötland som detta år satsade 3 132 kronor per kommuninnevånare. Därefter Malmö med 2 358 och Helsingborg 2 026. Sedan följer Norrlandskommunerna Jokkmokk, Arvidsjaur och Övertorneå. Bland de kommuner som satsade minst återfinner vi min egen hemkommun Knivsta, trea från botten med 487 kronor. Var återfinner vi Uppsala? Jo på plats 168 av landets 290 kommuner med 820 kronor. Tillkomsten av vårt nya kulturhus torde medföra en högre placering på rankinglistan. De tre kommunerna i topp avsätter mellan 70 och 200 procent över snittet per invånare på kultur.
Noterbart är att kultur oftast utgör mindre än tre procent av kommunernas budgetar. Det mest tydliga exemplet på en framsynt och aktiv kulturpolitik är Vara. På 90-talet var man inne i en negativ spiral med minskande befolkning. Då handlade man snabbt och på fyra år byggde man ett eget konserthus för 80 miljoner kronor, kontant ur egen ficka. Regionen stöttar med pengar till driften och förra året hade anläggningen 60 000 besökare. Det är föreställningar fyra-fem dagar i veckan och Vara konserthus är basen för Göteborgssymfonikerna och Bohuslän Big Band. Båda musikaliska storheter. Alla påverkas vi positivt understryker kommunstyrelsens ordförande Jan-Erik Wallin (m), som varit en av de drivande krafterna bakom Varas kultursatsningar. Nu satsar man även på kultur inom kommunen som arbetsgivare.
Kommunen har engagerat tio konstnärer som ska inspirera de anställda att tänka och tycka fritt och i nya banor. Bildkonstnärer, filmare och musiker arbetar med personalen sedan i höstas på skolor, konserthuset, biblioteket, personalavdelningen, socialförvaltningen och vatten- och avloppsverket. Konstnärerna skall ägna sig åt var sin arbetsplats under ett helt år. Målsättningen är att de anställda och konstnärerna tillsammans skall skapa något nytt och oförutsägbart. Det viktigaste med projektet är att frigöra nya tankar och mod att göra något annat som frigör kreativiteten och skapar ett öppnare klimat där man blir bättre på att möta och hantera olika konflikter och samarbetsproblem. Låter det inte fantastiskt? Kanske något att ta efter för exempelvis kommunerna Uppsala och Knivsta? Mer att läsa om Varas unika projekt finns att läsa i nummer 14 av Dagens samhälle.
Lönar sig kultur? Ja, det menar eldsjälar inom kulturområdet men även forskare. Enligt Peter Aronsson, professor i kulturarv och historiesyn vid Linköpings universitet kan kultur beskrivas som en form av regionalpolitik. Kommunerna investerar för att öka medborgarnas trivsel. En trivsel som kan avgöra vilken väg utvecklingen tar. Den påverkar ungdomens vilja att stanna kvar på hemorten och kulturen kan locka nya inflyttare. Kultur har visat sig vara en inte oväsentlig faktor när företag väljer lokaliseringsort. Men kultur är så mycket mer. Om dess egentliga och djupa effekter vet vi märkligt lite understryker Aronsson. Kommunerna räknar besökare och nöjer sig med det - här behövs mer forskning och ett mer utvecklat samarbete med bland annat en rad intressenter inom kulturområdet. Sammanfattningsvis ligger olika kultursatsningar rätt i tiden. Men det gäller att arbeta djärvt, okonventionellt, metodiskt och långsiktigt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!