Kvinnor tar över spelet

Unga män som sitter i timmar framför sina skärmar. Så ser den traditionella bilden av datorspelare ut. På senare år har dock helt andra grupper börjat intressera sig för spel. Branschens nya maktfaktor är en kvinna över 30.

Spelvärlden är närvarande överallt och den nya maktfaktorn är en kvinna över 30 mitt i karriären.

Spelvärlden är närvarande överallt och den nya maktfaktorn är en kvinna över 30 mitt i karriären.

Foto: Adam Lau

Kultur och Nöje2010-11-26 12:58

Det fanns en tid då människor kunde sitta hemma i sina bostäder och titta ut genom fönstret när de hade tråkigt. Nu för tiden är det få som fördriver tiden med att betrakta gården utanför. I stället stirrar vi in i monitorer, små bärbara skärmar eller enorma lcd-apparater.
Minsta lilla dödtid ska fyllas med förströelse och det är ofta med hjälp av våra ständigt uppkopplade prylar vi håller tomheten stången.

Även för jäktade människor kan det uppstå små stunder då ledan smyger sig på, när vi väntar på bussen eller minuterna innan vi somnar till exempel. Det är då vi tar fram våra telefoner och försöker slå nytt personligt rekord i Angry birds.
I den engelskspråkiga spelvärlden kallas dessa småprogram för ”casual games”, enkla förströelsespel som man kan plocka upp en stund för att sedan snabbt lägga ifrån sig. Och marknaden för dessa spel växer ständigt. Under 2009 drog småspelsbranschen in tjugotvå sköna miljarder kronor i vinst.
En amerikansk undersökning från Casual Games Association visar dessutom att 74 procent av dem som betalar för att ladda ner småspel online är kvinnor över 30 år.

Emma Mellander är född 1978 och har jobbat med spel på heltid sedan 2006, bland annat som producent för Nordiska datorspelsprogrammet och som styrelseledamot i Uppsalaföretaget Starbreeze. Hon beskriver sig själv som en typisk ”casual gamer”.
– Jag skulle gärna vilja spela stora spel men jag hinner helt enkelt inte. I stället blir det mest casual games, spel som jag kan återuppta efter två månaders uppehåll och fortfarande förstå hur de fungerar och var jag befinner mig i dem, säger hon.

Nordiska datorspelsprogrammet lyder under de nordiska kulturministrarna och verkar för att lyfta fram nordiska spelutvecklare på den globala marknaden, bland annat genom att delta i internationella mässor, och Norden ligger redan långt fram i utvecklingen.
– Under världens största datorspelsmässa i San Francisco anordnas en tävling för små oberoende spelutvecklare. I år gick fyra av åtta priser till nordiska spel, berättar Emma Mellander.

Bland framgångssagorna finns till exempel nämnda Angry Birds från finska Rovio, ursprungligen en Iphoneapplikation som hittills har laddats ned sju miljoner gånger till det facila priset av 99 cent (ca 7 kronor) styck.
Svenska programmeraren Markus ”Notch” Persson från Stockholm tillhör också branschens största segerherrar. Hans egenutvecklade indiespel Minecraft har hittills dragit in 55 miljoner kronor.
Spelbranschen har gått från att domineras av några få mäktiga elefanter till att bli en puttrande gryta av småaktörer som enkelt kan få ut sina spel på marknaden och i bästa fall tjäna en hyfsad slant på så kallade mikrobetalningar.
– De stora aktörerna finns fortfarande kvar men det som framför allt har hänt är att branschen har blivit mycket bredare med fler plattformar och fler spelare. Dessutom har kanalerna för att få ut spelen blivit många fler. Här spelar de sociala nätverken en avgörande roll. Tröskeln för att spela har blivit mycket lägre, förklarar Emma Mellander.

Nästan hela spelhistorien har präglats av en jakt på snyggare grafik och mäktigare spelupplevelser, från 1970-talets svartvita arkadmaskiner och fram till 2000-talets mest avancerade springa-i-korridorer-och-skjuta-spel. De som ägnar sig åt de senaste småspelen däremot, är inte alls lika nogräknade när det gäller grafik.
– Det är klart att spelen ska se trevliga och lockande ut, men de behöver inte nödvändigtvis visa upp den allra senaste tekniken, säger Emma Mellander.
I framtiden tror hon att spelvärlden kommer att bli än mer diversifierad och ha något för alla.
– Jag tror att vi kommer att få se en decentraliserad spelindustri med fler unika arter av spel och en mer flexibel marknad. De stora förlagen är inte så riskbenägna och satsar gärna på uppföljare till gamla succéer. De kommer att finnas kvar men kompletteras av allt fler små spelutvecklare som vågar ta nya grepp, säger Emma Mellander.

Framtida generationsväxlingar kommer också att påverka spelmarknaden. Kanske är morgondagens mest hängivna spelare inte en tonåring utan en pensionär, med utflugna barn och massor av fritid. Hur det i sin tur kommer att påverka spelens innehåll kan man bara spekulera i.

Emma Mellanders spelfavoriter just nu:
Angry Birds
Plants vs Zombies
Who has the biggest brain
iAssociate
Bejeweled 2
Geo Challenge
Tap tap-serien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!