Kvinnorna som tog Sverige framåt

Uppsalajournalisten och författaren Gunilla Lindberg hyllar i en ny bok femton starka kvinnor.— För att jag själv är en sån mes!

Kultur och Nöje2005-05-18 00:00
Förra året var det Ulrika Knutson som gjorde det. Nu är det Gunilla Lindberg som berättar om kloka, starka, stridbara, egensinniga kvinnor som på olika sätt har fört Sverige framåt.
— Jag vill berätta för dagens unga kvinnor om pionjärerna, de som bröt mark för feministerna, säger Gunilla Lindberg.
Politik, kultur, kyrka, vård, forskning — Gunilla Lindberg har försökt täcka de flesta av samhällets områden, fast utan pretentioner på att vara vare sig rättvis eller heltäckande.
— Jag har gjort ett helt subjektivt urval av kvinnor som jag beundrar för allt de vågade och orkade. Själv är jag en sådan mes som vill vara till lags. Medan de kämpade mot hån och förlöjligande.

Sjubarnsmamma förebild
Emmy Rappe var landets första utbildade sjuksköterska. Hon arbetade på Akademiska sjukhuset och Uppsala Hospital och startade sjuksköterskeutbildning i Uppsala, efter att själv ha skolats i Florence Nightingales anda vid St Thomas Hospital i London.
— Jag har själv arbetat många år på Akademiska sjukhuset, med tidningen Ronden, och sett både sjukvård och sjuksköterskeutbildning. Jag har alltid beundrat Emmy Rappe, som verkligen slet ut sig, säger Gunilla Lindberg.
Agitatorn och sjubarnsmamman Kata Dalström är en annan kvinnlig förebild.
— På min mammas sida arbetade kvinnorna i textilindustrin i Gävle. De slet ut sig i vävsalar med slammer och bomullsdamm. Kata Dalström var de svältavlönade textilarbeterskornas vän! Hon uppmuntrade dem att kräva sin rätt.
Efter arbetsveckan gick "textilflickorna" till Frälsningsarmén både för andakts och nöjes skull.
— Där träffade de Hanna Ouchterlony, som hade grundat Frälsningsarmén i Sverige. Henne har jag också med i boken.

"Enda karlen"
Där finns också Nanna Svartz, Sveriges första kvinnliga professor, om vilken den legendariske medicinprofessorn Erik Ask Upmark vid Akademiska sjukhuset sade. "Hon är den enda karlen bland de andra käringarna".
Och Ida Norrby, liten och klen i kroppen, men målmedveten och andligen stark, en av grundarna av Fackskolan 1895, som har utvecklats till Institutionen för hushållsvetenskap vid Uppsala universitet.
Ida Norrbys Hemmets kokbok, med omslag målat av Carl Larsson, blev en succé och gick ut i flera upplagor. Många hushåll har dem fortfarande bland sina kokböcker.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!