Det är klart att det är vanskligt att använda spelfilmer som underlag för att säga något bestämt om någon viss tid. Men visst ger de ofta en god inblick, inte minst om man ser ett antal på samma ämne från en ganska sammanhållen tid. Filmbolaget Studio S har än en gång samlat svenska filmer på temat hembiträden och en ny på deckare. Det är både intressant och roligt, och emellanåt tragiskt att titta på dem.
Redan förra, ”Den stora hembiträdesboxen”, visade tydligt på en utsatt yrkesgrupp, emellanåt så gått som livegen. Om den samlingen filmer ändå hade mest fokus på det komiska så är det med all tydlighet på det sociala budskapet här. En film som ” Frun tillhanda” (1939) utmynnar tydligt i ett krav på att nu måste man ta dem på allvar.
Ett genomgående tema är också att byta plats i klasshierarkin. Någon överklassflicka slår vad om att hon ska klara yrket, ett hembiträde får ett stort arv och liknande. Filmerna är inspelade 1932 till 1949 och inte minst finns det mycket att lära för alla som tror på att en ny tjänsteklass ska lösa kriserna.
I de sex filmerna medverkar den tidens skådespelarelit så det är en rolig uppvisning bara det.
Det svenska deckarundret har man pratat mycket om. Det gäller främst i bokform dock, inte film. ”Den stora deckarboxen” ger också svaret att kriminalgåtor på film hade en trög start, det är inte så mycket som håller att se i sin egen rätt. Men det hindrar inte att det är ordentligt underhållande att se. Liksom hos hembiträdena är det tidens skådespelargrädda som medverkar, vissa av dem är samma.
Manusförfattarna är också de som kom att starta deckarvågen litterärt. Här finns bland andra Maria Lang, Stieg Trenter, Per Wahlöö och Kerstin Ekman. Som bonus får man Georg af Klerckers stumma deckare ”Mysteriet natten till den 25:e” från 1917. Den totalförbjöds då och visades i sin helhet första 1975. Ingen som ser den lät förstå varför, men den stoppades som ”förråande”. ..
Så vad säger dagens filmer om oss om femtio, sextio eller sjuttio år?