Läsarnas upplänning 2: Karin Johannisson
Hon är överlupen med hedersbetygelser och priser. Karin Johannisson, professor i idé- och lärdomshistoria vid Uppsala universitet, författare till ett otal idéhistoriska böcker och tillika Medicine hedersdoktor. Nu också nominerad till Läsarnas upplänning.
Foto: Tor Johnsson
Nyligen utkom hon med boken Melankoliska rum. En bok som fått enastående kritik och också nominerades till Augustpriset som årets fackbok. Själv tror hon att bokens tema kan ha bidragit till nomineringen i UNT.
- Melankoli är något varje individ kan relatera till. Jag har träffat dem som sagt att det är trösterikt att känna igen det de själva lider av. Att kunna tolka sig själv i relation till historien och ett större sammanhang.
Just nu befinner sig Johannisson, som hon uttrycker det, fortfarande i vågen efter boken. Veckorna är fyllda av resor och föreläsningar. Möten verkar viktiga. Det blir uppenbart ju mer hon pratar, Karin Johannisson. Möten mellan olika grupper, människor.
- Jag tycker att det är viktigt att gå utanför de akademiska rummen och föra ut forskningsresultat. Det är angeläget för mig.
Hon avbryter sig. Plötsligt.
- Men nu blir det bara jag och jag. Det handlar inte bara om mig utan om att idéhistoria är ett attraktivt ämne som intresserar människor. Och idéhistorikern i sig rör sig ofta över stora tidsperioder och problem.
Det har också varit viktigt att lyfta in historiska erfarenheter som traditionellt inte tillhör ämnet, till exempel kropp, kön och känslor och visa att man kan skriva alltings historia.
Hon framhåller också språkets betydelse. Vi talar om stringens, engagemanget i texten, det vackra i orden. Intentionen att bli läst av fler än bara de akademiska kollegerna. Något Karin Johannisson med sina storsäljande böcker bevisligen också lyckats med.
Nu säger hon sig vara i en fas där hon långsamt trevar sig in i nya skrivprojekt. Projekt som ännu inte riktigt tagit form men som i dessa svininfluensatider innehåller funderingar kring epidemier och hotbilder som uppstår kring dem. Men också tankar kring forskning om skönlitterära och självbiografiska framställningar av olika sjukdomserfarenheter. Johannisson nämner nyhetsankaret Ulla-Carin Lindquists självbiografiska Ro utan åror om sjukdomen ALS.
- När människan blir sjuk ändras inte bara kroppen, utan hela världen, ja allt.
LÄSARNAS UPPLÄNNING
Alla kandidater:
1) Agneta Gille
2) Karin Johannisson
3) Anna Skarhed
4) Therese Lundqvist
5) Peter Englund
6) Elisabeth Gauffin
7) Erik Grönvall
8) Amos Makajula
9) Hans Rosling
10) Magnus Wikman
Karin Johannisson
Ålder: 65 år
Bor: Rickomberga
Yrke: professor i idé- och lärdomshistoria vid Uppsala universitet.
Nominerad för: "Sin forskning på Uppsala universitet och sin nominering till Augustpriset för boken Melankoliska rum."
Ålder: 65 år
Bor: Rickomberga
Yrke: professor i idé- och lärdomshistoria vid Uppsala universitet.
Nominerad för: "Sin forskning på Uppsala universitet och sin nominering till Augustpriset för boken Melankoliska rum."
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!