Det slog ned som en bomb i Sverige, när den mest firade artisten på 30-40-talet, Ulla Billquist hittades död, bara 38 år gammal. Dessutom konstaterat självmord. Den sidan tystades dock ned så gott det gick, liksom att artisten som var gift tre gånger också hade ett förhållande med en kvinna. Det passade inte in i myten.
Lasse Zackrisson har gjort en film om henne, med fokus på hennes sista och gömda tid och liv. Han har gjort en djupdykning bland arkivdokument, fotografier och gamla skivinspelningar för att försöka ta reda på vem hon var och vad som egentligen hände. Det närmar sig ett kriminaldrama i upplägget. Det blir också en upprättelse för en kvinna som inte kunde ”komma ut” som bisexuell på den tiden. Att Hasse Ekmans fina film ”Flicka och hyacinter” handlar om just Ulla Billquist handlar om henne hade då åtminstone inte jag fattat. Regissören säger själv at det är den film han skattar högst bland sina egna många.
Filmen är gjord på det ganska typiska sättet som musik- och dramabiografier brukar göras. Intervjuer och berättarröst varvas med musik- och bildklipp. Det är mycket bra gjort och intresseväckande. Förutom att berätta om en fascinerande artist – och hennes tid – tar den oss med in i vår tid.
Det handlar inte första hand om någon nostalgi eller bara historia. Lasse Zackrisson har gjort ett storartat jobb och ”När molnen skingras” är från början till slut ett dramatiskt, välgjort och gripande dokument.