LISAS består av accordeonisten Lisa Långbacka, med rötterna i Uppsala, och Lisa Rydberg, barockviolinist, riksspelman och bosatt i Ålfors strax söder om Tierp. Deras kompositioner står på en grund av folkmusik, men där finns också drag av klassiskt, nutida konstmusik, jazz och tango – en spännande och gränsöverskridande brygd.
När UNT når Lisa Långbacka några veckor före turnéstarten på Hilmarfestivalen i norska Steinkjer konstaterar hon att det är ganska körigt att samtidigt vara musiker, producent och turnéledare.
– Jag och Lisa Rydberg har tagit på oss flera roller den här gången, säger Lisa Långbacka.
Allt började för några år sedan när duon träffade Trondheimsolistenes dåvarande konstnärliga ledare Øyvind Gimse och började diskutera ett samarbete
Tack vare stöd från statliga Musikverket blir den norsk-svenska turnén nu möjlig. Frågan är vad som händer musikaliskt när LISAS tussas ihop med Trondheimsolistene?
– Bara det faktum att det rör sig om en helt fantastisk stråkorkester i världsklass kommer förstås att betyda en hel del. I vanliga fall är vi vår egen lilla orkester och skapar mycket i stunden. Nu försöker vi att hitta en balans mellan improvisation och orkesterdisciplin, det är ett spännande arbete.
Dagen före intervjun spelade Lisa Långbacka och Lisa Rydberg igenom de nya arrangemangen tillsammans med en kvintett från Radiosymfonikerna i Berwaldhallen. Resultatet lovar gott inför de kommande repetitionerna med Trondheimsolistene. Turnén, som når Uppsala konsert och kongress på torsdag, bygger på dels det hyllade debutalbumet, dels nyskrivet material.
– Vi ska också spela en del av den musik jag specialskrev för Nobelfesten i fjol, berättar Lisa Långbacka, som tidigare i år fick STIM:s utmärkelse "Årets kompositör" på Folk- och världsmusikgalan.
Lisa Långbacka växte upp i Uppsala och intresserade sig tidigt för musik. I grundskolan blev det Uppsala Musikklasser och pianolektioner för Sven Alin innan hon i 18-årsåldern upptäckte dragspelet.
– Jag var på en konsert med gruppen Swap och hörde Karen Tweed spela dragspel. Hennes spelsätt gick rakt in i mig.
Efter gymnasieåren på Katedralskolan blev det Bollnäs folkhögskola, musikvetenskap i Uppsala och studier på musikhögskolorna i Göteborg och Stockholm.
– Jag minns reaktionerna från folk i min närhet: "hur ska det här gå?". Och min pappa har i efterhand berättat att han länge räknade med att få försörja mig, ler Lisa Långbacka som tystat tvivlarna och visat att det går att leva på musiken.