Luthagshus vinner UNT:s stadsmiljöpris

Det finns byggnader som skriker ut sin närvaro och det finns byggnader som smälter in i omgivningen men ändå har en egen karaktär. Det nya bostadshuset längs Kyrkogårdsgatan på Luthagen i Uppsala tillhör de senare. Och det är just byggnadens diskreta anslag som fallit juryn i smaken när den bestämt vart Upsala Nya Tidnings stadsmiljöpris 2007 ska gå.Webb-TV» Se prisutdelning och debatt

Detta luthagshus får UNT:s stadsmiljöpris 2007.

Detta luthagshus får UNT:s stadsmiljöpris 2007.

Foto: Nina Leijonhufvud

Kultur och Nöje2007-10-15 09:31
- Huset står ju inte för någon utpräglat stor arkitektur och ser vid första anblicken inte så märkvärdigt ut, säger arkitekt P-O Sporrong, en av jurymedlemmarna. Men just det är den stora poängen, att det tagits hänsyn till platsen.
I år delas Upsala Nya Tidnings stadsmiljöpris ut för tredje gången. Priset som är på 25 000 kronor ska gå till "en nyligen genomförd förbättring av stadsrummet i Uppsala". Stadsmiljöpriset instiftades 2005 eftersom stadsmiljön alltid är en viktig fråga för ortens lokala tidning.
- Stadens förändringar är frågor som debatteras mycket och som väcker opinioner, säger Gunnar Carlsson, chef för UNT:s Kultur nyheter, samt ordförande i juryn för stadsmiljöpriset.
- Vi fångar ofta upp kritik och framför kritik. Här gör vi det motsatta, lyfter fram det som är positivt i stället.
Första året tog förnyelsen och försköningen av årummet i centrala Uppsala hem priset. I fjol gick priset till välkomstskyltarna vid Uppsalas infarter.

I våras fick allmänheten komma med förslag om årets pristagare. Cirka 30 nomineringar kom in och som kompletterades med juryns egna idéer.
En del förslag sållades bort tidigt. Till exempel så var en stark kandidat, Konserthuset, inte taget i bruk vid juryns bedömning och huset har därför en ny chans nästa år.
Asptrappan vid Upplandsmuseet var ett populärt förslag från allmänheten, men sågs som en fortsättning på förbättringen av årummet som belönades för två år sedan.
- En joker var nya E4:an, säger Gunnar Carlsson. Den förbättrar ju stadsmiljön genom att minska genomfartstrafiken i stan.
Till slut enades juryn dock om Uppsalahems nya bostadshus med 40-tal lägenheter i hörnet av Kyrkogårdsgatan och Geijersgatan.
- Det var inget lätt beslut från början, men det blev lätt i slutändan när vi hade gått igenom alla kandidater, säger Gunnar Carlsson.

I juryns motivering står det bland annat att byggnaden har "egen karaktär och smäckert utförande". Men Gunnar Carlsson framhåller också att det inte bara är själva byggnaden som priset går till, utan också förbättringarna omkring och att huset smälter bra in i omgivningen. I motiveringen står bland annat, "Med upprustning av angränsande park är detta ett lyckat exempel på den komplettering av bostadsområden som sker på många håll i Uppsala."
- Så kallade förtätningar i stadsmiljön, alltså att man bygger på t ex ett tidigare grönområde, väcker ofta protester och det gjorde det i det här fallet också och just därför är det viktigt att lyfta fram ett exempel på när det blivit lyckat, säger Gunnar Carlsson.
P-O Sporrong håller med.
- Det finns en tendens i Uppsala att bygga två våningar för högt och då blir det en ny skala på hela området, säger han. I det här fallet har man tagit hänsyn till platsen och det är viktigt.
P-O Sporrong anser också att det finns en tendens i den moderna stadsplaneringen att grönområden och solljuset byggs bort. Han jämför med hur det byggdes i centrala Stockholm och Berlin på 1800-talet och konstaterar att det är på väg åt det hållet igen.
Men trots detta tycker han att det görs mycket positivt i Uppsala och framhåller fram för allt förbättringen av årummet. Och stadsmiljöpriset är viktigt.
- Det är alltid bra att visa på bra exempel som sätter ribban för alla som arbetar med sådana här frågor, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!