Linda Brandemark, musiker och medlem i americanabanden Lighthouse Sweden och Dragondolls.
– Det känns fantastiskt roligt! Att ge priset till Bob Dylan lyfter verkligen textens betydelse inom musiken, speciellt vad gäller singer-songwriter-traditionen, och särskilt i dag när texter generellt inte känns så viktiga inom populärmusiken. Joan Baez sade en gång i en intervju att det är som att texterna bara kommer till Bob Dylan – han är en oerhörd litterär talang, med en mängd olika låttyper i bagaget med allt från väldigt konkreta berättelser till de mer subtila. Jag är som sagt lite, men också glatt, överraskad att man väljer att lyfta musiker i de här sammanhangen.
Johan Svedjedal, professor i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet.
– Jag blev glad och överraskad. Dylan har ju länge varit väl värd priset, men att Akademien går utanför den tryckta boksidan på det här viset förvånar lite. Men när de nu gör det så är Dylan helt rätt person. Han är vår tids viktigaste sångpoet. Mitt intresse för honom väcktes på 1970-talet, med ”Blood on the tracks”. Och det var lyriken som fångade allra mest.
Alma Kirlic, författare, dramatiker och frilansskribent.
– Jag känner mig faktiskt besviken och förbannad. Nobelpriset ska belysa ett okänt författarskap, inte en så pass känd person som Bob Dylan som redan har miljontals med hängivna fans. Kanske var detta ett försök från Svenska Akademiens sida att bli lite mer folkliga. Ingen skugga alls över Bob Dylan som är en fantastisk musiker, men det rör sig som sagt om musik och inte om litteratur, och jag känner mig lite snuvad på ett författarskap jag hade kunnat ha haft möjligheten att lära känna.
Hynek Pallas, författare och medarbetare på DN Kultur med rötter i Uppsala.
– Det känns helt sinnessjukt, och jag kommer att tänka på hur jag tidigare i år skrev en recension av en bok som handlade just om att Bob Dylan borde få Nobelpriset. För mig personligen är det den konstnär jag följt längst i mitt liv. Men också någon jag varit helt övertygad om aldrig skulle få Nobelpriset, samtidigt som Dylan kanske inte behöver det på samma sätt som många andra. Men, definitionen på litteratur kanske behöver det.
Peter R Ericson, musiker och producent.
– Nej men, fy f-n, det trodde jag inte. Men kan Tomas Tranströmer få priset så. Det är ju en bred tolkning av litteratur, men visst. Bob Dylan är ju ett universalgeni och har gjort så mycket av olika slag. Han är sjukt bra i vissa perioder. Jo, visst, refreshing, absolut. Men jag har också blivit besviken på honom många gånger. Har inte lyssnat så mycket på honom sedan "Time out of mind", men den är riktigt bra. Har inte spelat så många Dylan-låtar själv, men jag minns i ungdomen i Gävle, så spelade vi bland annat "Subterranean homsick blues".
Anna Williams, författare och professor vid Litteraturvetenskapen, Uppsala Universitet, och inte minst Dylan-älskare.
– Väldigt bra, helt rätt, äntligen! Framförallt för att han för vidare en lång tradition av muntlig och sjungen poesi. Även att han gjort som en utvidgning av det begreppet. Om folk förr i tiden lärde sig psalmer utantill så är det idag sångtexter. Och där har han gjort en stor insats. Det är fascinerande hur mycket det händer i en låt av honom. Ska jag ta fram något favoritalbum så får det bli "Time out of mind".
Ted Dluzewski, musiker och ledare för banden Zimmermans och Rain Dogs.
– Oh Jeezus. Det var oväntat. Men roligt! Hade just bestämt att gå och se "Dylansällskapet" på Stockholms Stadsteater i helgen. Roligt att populärkulturen får ett erkännande, förhoppningsvis kan det stimulera till mer kvalitet där också. Och sedan måste vi få fart på banden igen, vi har legat lågt ett tag, men nu är vi ju helt rätt med våra covers, inte minst på Dylan då. Svårt att välja några favoriter, han har gjort så mycket bra! Det är det som är det fina med honom också, han har gjort så mycket olika saker så det finns något för alla hos honom. Han är fortfarande efter alla år en låtskrivare som fascinerar.
Björn G Stenberg, redaktör musik UNT, och musiker.
– Fascinationen för Bob Dylan har alltid funnits där även om jag aldrig varit någon "fanatiker". Han är ju en ordsnickare av rang, en av de största sångtextförfattarna. Är dock lite kluven inför att ge honom just Nobelpriset i litteratur. Är det verkligen där sånglyriken ska in? Men, ja, kanske det. Ur genusaspekt, språkområde och geografi naturligtvis helt fel. Men sånt är ju livet. Nu har han väl vunnit allt som går också. Lyssnar jag på honom så blir det helst typ fram till mitten av 70-talet. Han står tyvärr för ett par av de tråkigaste konserter jag varit på. Bästa filmen om honom helt klart Todd Haynes "I'm not there".
kultur@unt.se