Måbraserie om rösträttskamp

Björn G Stenberg ser en engagerande och välgjord tv-serie. ”När inte ens kvinnorne själfva vilja ha den varför skola vi då tvinga på dem?” Riksdagsmannen hetsar stillsamt upp sig i inledningen av de nya avsnitten av ”Fröken Frimans krig”.

Björn G Stenberg ser en engagerande och välgjord tv-serie.

Björn G Stenberg ser en engagerande och välgjord tv-serie.

Foto: SVT

Kultur och Nöje2015-12-25 06:00

I tre avsnitt får vi möjlighet att på ett angenämt sätt lära oss mer om den svenska historien, om livet för mer än ett sekel sedan.

I förra omgången, som sändes skiftet 2013-2014, satsade den ambitiösa och engagerade Dagmar Friman på att starta ett livsmedelskooperativ som stod på kvinnornas sida och inte bara ville exploatera dem. Svaret blev Konsumentföreningen Svenska hem, en nu välmående och fungerande affär. Men faran är förstås inte över, i vassen lurar den infame handlaren och kommande riksdagsmannen Frithiof Johannesson, ivrigt påhejad av sin fru Rut.

Men för tillfället finns det kraft och tid att ta itu med en av tidens viktigaste politiska frågor, kvinnlig rösträtt. Året är 1906 och kvinnorna kommer att få vänta ända till 1921 innan den infrias men kampandan är inte att ta fel på.

Manusförfattaren Pernilla Oljelund har skickligt blandat fakta och fiktion i den här serien som har en tydlig måbra-inriktning, vilket också gör att man kan se den med hela familjen. Här blandas tragik och humor i en välgjord blandning. Regissören Harald Hamrell har tagit över efter Mikael Hellström och det har den vunnit en del på. Det är mera sömlöst nu mellan de komiska inslagen och de allvarliga. Det är en svår konst att balansera på den linan men det fungerar oftast bra. Det blir lite överspel här och var, men det kan man ta i genren.

Likaså att det mestadels är så övertydligt att kvinnorna står för något bra och männen för det dåliga. Det finns egentligen ungefär högst ett par, tre män som framstår som okej varav en ändå sviker, övriga är snudd på parodiska, även om de säkert har täckning i tidsandan. Klasskillnaderna är stora, könsmaktsordningen än mer förstås. Tiden innan allmänna preventivmedel var en annan det också, att ”gifta sig på stockholmska” kan få sina följder. Förstås också främst för kvinnorna. Det kunde också ge två år på tukthus för den som ertappades med att ha ett ”sapfiskt” förhållande.

Det är lätt att bli engagerad i historien. Sissela Kyle är mycket bra som Dagmar Friman, hon är verkligen ett ”kavat fruntimber” som det väl skulle ha hetat på den tiden samtidigt som hon har ett stort och känsligt hjärta. Personerna omkring henne spelas likaså fint av namn som Maria Kulle, Frida Hallgren, Lena T hansson, Allan Svensson och många fler.

Miljöerna är fint fångade och inte minst kläderna. Det är ju fantastiska kreationer Ewa Mark har gjort som man bjuder på, hur någon kunde balansera dessa kvarnhjulshattar och ändå gå är en gåta.

Det kommer också glädjande nog ytterligare en säsong som ska sändas 2016.

TV-Serie

Fröken Frimans krig 2

Regi: Harald Hamrell

TV1

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!