Många lämnade tälten kvar
På måndagsförmiddagen fortsatte uppröjningsarbetet på reggaefestivalens campingområde i Uppsala. Flera av de arton volontärarbetarna från organisationen IAL var chockade över de stora mängderna skräp och de fullt dugliga tälten som camparna lämnat efter sig.
Foto: Staffan Claesson
Mängder av skräp i form av tomma ölburkar, liggunderlag, sovsäckar, strumpor med mera ligger kvar när alla besökare har lämnat campingområdet på måndagsförmiddagen. Men det mest iögonfallande är alla tält som står kvarlämnade. De flesta fullt funktionsdugliga.
Jan Nyberg, som är ansvarig för Uppsala reggaecamping berättar att det varit färre besökare än tidigare år. Han uppskattar siffran till runt 2000 betalande campare jämfört med förra årets 2500. Det är färre än förväntat och troligen inte tillräckligt för att det ska ha gått med vinst eller jämnt upp.
Stölderna, som var förra årets stora problem, har inte förekommit i lika stor utsträckning den här gången. Åtminstone har Jan Nyberg inte fått speciellt många klagomål av besökare som blivit av med sina saker. Han tror att det dels beror på att många har låst in sina värdesaker i bilarna på parkeringen. Men han tror också att en ökad personalstyrka som gått runt bland tältet spelat en roll och att polisen arbetat mer på campingen än tidigare.
En av volontärarbetarna som jobbar med att ta ned tält i regnet är Jonas från Tyskland, som inte heller vill uppge sitt efternamn. Han håller med Martina om att det är märkligt att så många har lämnat sina tält.
- Människor verkar ha för mycket pengar här, säger han. Jag förstår att man lämnar tält som gått sönder, men att lämna tält som det inte är något fel på är ett enormt slöseri.
Han har varit på ett antal festivaler hemma i Tyskland, men har aldrig sett något liknande, vilket också gäller allt kvarlämnat skräp.
- På festivaler i Tyskland brukar alla hämta ut säckar och plocka upp sitt skräp efter sig, säger Jonas.
Han är också besviken på hela arrangemanget. Volontärarbetarna skulle egentligen ha jobbat på själva festivalområdet, men när de kom till Uppsala visade det sig att de inte behövdes där, utan fick hjälpa till på campingen i stället. Men trots problemen volontärarbetarna stött på så tycker han att själva festivalen, alltså det som utspelat sig inne på festivalområdet, både när det gäller konserter och stämning har varit lyckat.
Fotnot: IAL, är en förkortning för Internationella Arbetslag, som är en organisation som anordnar volontärresor för ungdomar. Att åka till festivaler och arbeta för uppehälle och inträdesbiljett är ett av alternativen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!