Mansrollen skärskådas på scenfestival
Män, män, män. En massa killar, gubbar, pojkar och gossar. Och en och annan snubbe. Vi snackar mansfestival på Gottsunda Dans & Teater den 3-4 oktober. Med temat manlighet, vad det nu betyder?
I dansföreställningen Torskar utforskar mansbildens skuggsidor, en av flera programpunkter i helgens mansfestival på Gottsunda Dans & Teater.
Foto: Johan Margulis, Gottsunda Dans & Teater
Behövs verkligen en mansfestival?
- Ja, absolut. Det är viktigt att tala om dagens mansroll, inte minst med tanke på de oroligheter som varit här i Gottsunda på senare tid, säger producenten Katarina Karpe på Gottsunda Dans & Teater.
Men varför är det så viktigt?
- Jag tror att det i vissa lägen kan vara svårt att vara man i dag, det kan var begränsande. Det är mycket som är osynligt vad gäller mansrollen och vi vill genom föreställningar, debatt och samtal kring frågor som Är vi nöjda med mansrollerna vi ofta tilldelas? Vad gör vi för att vidga ramarna för vad en man kan eller bör vara? Vad innebär det att komma till Sverige med en annorlunda mansbild än den förväntade svenska? Och vill vi över huvud taget förändra något? Sådant som synliggör att man exempelvis kanske inte är så jämställd och frigjord som man tror.
Ett vitt perspektivet på ämnet manlighet, mansbilder och mansmyter är viktigt poängterar Karpe. Men även frågan om kvinnosyn och sexhandel, som också kommer att debatteras i samband med premiär av dansföreställningen Torskarna, i koreografi Lotta Gahrton.
Den enda egentliga gemensamma nämnaren för festivalen är att det är män som står på scenen. Olika typer av män, som författaren och estradpoeten Bob Hansson, aktuell med boken Kärlek hur fan gör man? Och debattören och brottsförebyggaren Tommy Deogan som skrivit boken Blodsbröder. En nyutkommen bok som handlar om värstingar - hans egen bror blev det första offret för fotbollshuliganismen i Sverige - och om hur det är att växa upp utan vettiga manliga förebilder. Något som också är utgångspunkten för hans föreläsning. Han egen uppväxt helt enkelt, som gör att han får ett intensitet i rösten då vi börjar prata om bränderna i Gottsunda.
- Här är det en orättvisa som skett under en längre tid och som samhället inte uppmärksammat. Det de här gängen säger är: Nu tar vi inte den här skiten längre. Jag förstår det, jag är själv förortsunge, och jag hoppas verkligen att politikerna tar sin chans och kommer och lyssnar på de här unga killarna - på sina medborgare - och vad de har att säga under mansfestivalen. Annat vore tjänstefel. Annars blir detta bara ytterligare ett jippo som inte leder någon vart.
Men Tommy Deogan poängterar också att han tror att många manliga myter gör att män drar sig själva i fördärvet. Den där "man-eller-mus-attityden". Ni vet myter om hur man bör vara för att betraktas som man, typ dra i sig femton bärs i stället för att var en man på riktigt, som tar ansvar för sig själv och sin familj.
- Det är viktigt att inte fastna i destruktiva handlingar, som den där killen som blev arg över förhållandena i Gottsunda och i stället gick hem och började skriva för att få i stånd en förändring. Det är en man för mig.
Mansfestivalen
Festivalen äger rum på lördag och söndag. Utöver dansföreställningen Torskar och uppträdanden av Bob Hansson och Tommy Doegan anordnas också föreläsningar och paneldiskussioner om mansrollen.
Festivalen äger rum på lördag och söndag. Utöver dansföreställningen Torskar och uppträdanden av Bob Hansson och Tommy Doegan anordnas också föreläsningar och paneldiskussioner om mansrollen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!