Med siktet inställt på musiken

Blott 21 år gammal har jazztrummisen Andreas Hiroui-Larsson en diger meritlista. Fredag 29 augusti gör han en av sina sista spelningar i Sverige på Ekocaféet i Uppsala innan han påbörjar sina musikstudier i Paris.

- Det har hänt att kompisar stängt av strömmen när de tröttnat på att jag suttit och lyssna på jazzskivor när vi ska gå ut, säger Andreas Hiroui-Larsson.

- Det har hänt att kompisar stängt av strömmen när de tröttnat på att jag suttit och lyssna på jazzskivor när vi ska gå ut, säger Andreas Hiroui-Larsson.

Foto: Hans E Ericson

Kultur och Nöje2008-08-29 10:47
- Själv känner jag att jag borde ha hunnit med mycket mer, säger Andreas Hiroui-Larsson när vi träffas på Café Storken i den tidigare hemstaden Uppsala.
Uttalandet känns lite märkligt när man tar en titt på 21-åringens meritlista. Han har spelat med musiker som Georg Riedel, Fredrik Ljungkvist, Jonas Kullhammar, David Stackenäs, Sten Sandell, Jan Allan och Martin Kuchen. Tillsammans med Johan Jutterström i J/L-Duo släpper han debutalbumet Love creatures på Ayler records vid jul. Och på onsdag nästa vecka flyttar han till Paris för att påbörja studier vid Conservarorie National Superieure de Musique et Danse Paris.
- Jag känner mig privilegierad för att jag slipper vara en del av en popkultur där ytliga mediala ideal är det viktigaste och kunna satsa på att nå mitt mål, säger Andreas Hiroui-Larsson.
Så vad är målet?
- Att skapa riktigt bra konst som kommer inifrån mig själv, något som till slut kommer till kärnan.

Även genrebeteckningen jazz, verkar vara för snäv för Andreas Hiroui-Larsson. Han är till och med tveksam till att kalla J/L-Duos improvisationsmusik för jazz.
- Många musiker är bra på att spela skalor och bra på det tekniska, men det blir mer som en idrottsman som har ett klart och tydligt mål. Det är det samma på Musikhögskolan. Ibland kan en lärare till exempel föreslå att man ska spela mer som Elvine Jones, men jag kommer ju aldrig kunna spela Elvin Jones lika bra som Elvine Jones spelade det och att ens försöka vore ju som att kasta in handduken. Jazzmusiken handlar alldeles för mycket om plagiat.
För Andreas Hiroui-Larsson själv tycks vägen ha varit utstakad. Trots att han inte kommer från någon musikerfamilj (även om föräldrarna är väldigt musikintresserade) har han redan sedan tidig ålder haft klart för sig vad han vill göra. Han pratar om saker han fått försaka som idrott och att gå ut och festa med kompisar, men i nästa andetag tar han tillbaka det med att han egentligen inte offrat något eftersom, "det är det här jag alltid velat".
- När jag gick högstadiet på Nannaskolan i Uppsala satt jag och min kompis Niklas Fernqvist och jammade i aulan varje fredagskväll samtidigt som många av våra klasskompisar var ute och festade.
För två år sedan flyttade Andreas Hiroui-Larsson till Stockholm. Och han är ganska kluven inför musikutbudet i sin forna hemstad. Det spelas mycket jazz, men få av konserterna sticker ut. Konserten med The Thing på Konserthuset tidigt i våras är ett undantag.
- Det skulle behöva tas lite mer risker. Det är massor av konserter som säkert är jättetrevliga, men det skulle behöva vara lite otrevligt på Katalin ibland också, säger han.

FOTNOT: J/L-Duo och duon Colorchange spelar på Ekocaféet fredag 29/8.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!