– Vi har under dagen diskuterat Kulturarvslyftet och hur det ska fungera. Det finns så mycket att förvalta inom just kulturarvsområdet, sa Lena Adelsohn Liljeroth när hon besökte Upplandsmuseet i går.
Kulturministern var i Uppsala för att diskutera satsningen som syftar till att ge jobb till de som stått utanför arbetsmarknaden under en längre tid samtidigt som det svenska kulturarvet ska tas om hand. Kulturarvslyftet är ett av de nya förslag som presenterades i regeringens budgetproposition för 2012. Med under första halvan av dagen var även arbetsmarknadsminister Hillevi Engström, då projektförslaget är framtaget i samarbete med arbetsmarknadsdepartementet och tillsammans vill man alltså skapa arbetsmöjligheter och värna om kulturarvet.
Från kulturområdets sida innebär Kulturarvslyftet en satsning på landets dolda kulturskatter: 4 400 personer beräknas få en anställning med lönebidrag inom kulturområdet under perioden 2012-2014. Redan under nästa år vill man se 1200 av dessa platser tillsatta i projektet som beräknas kosta cirka 800 miljoner kronor. Men förslaget har stött på viss kritik, bland annat ifrån fackförbundet DIK som kallar Kulturarvslyftet för ett högriskprojekt. Lena Adelsohn Liljeroth tycker ändå att reaktionerna för det mesta har varit positiva.
– Men med en så stor satsning som det här är ställs naturligtvis en rad nya frågor, och det finns säkert sådant som vi kan behöva förändra under tiden gång, menar hon.
På Upplandsmuseet presenterade museiledningen sin verksamhet och passade även på att visa (O)mänskligt, en utställning som när den visades i Stockholm invigdes av kulturministern själv. På plats under onsdagen fanns även andra aktörer som involveras i Kulturarvslyftet, så som överantikvarie Knut Weibull från Riksantikvarieämbetet. Det är den myndighet som ska administrera satsningen och även hålla i den handledarutbildning som ska ges till de utbildade kulturarbetare som ska anställas som arbetsledare.
Den 8 december ska förslaget klubbas i riksdagen och ska sedan gälla från 1 januari 2012.