Modemässa mot klimathot – utmanar slit- och slängkultur

Hållbart mode, catwalk, föreläsningar och livekonsert. Det är några av ingredienserna i "Renaissance – slow fashion mässa i Orten" i Gottsunda 10 maj. Och redan 28 mars får modeindustrin en känga i dansshowen "Revive" på Gottsunda Dans & Teater. 

Sofia Ribeiro från Gottsunda Dans & Teater och Maud Karlsson Lima de Faria från Mauds Art är drivande bakom modemässan "Renaissance – slow fashion mässa
i Orten" i Gottsunda.

Sofia Ribeiro från Gottsunda Dans & Teater och Maud Karlsson Lima de Faria från Mauds Art är drivande bakom modemässan "Renaissance – slow fashion mässa i Orten" i Gottsunda.

Foto: Kerstin Hellsing

Kultur och Nöje2025-03-18 05:00

Under två år satsar Gottsunda Dans & Teater på hållbart mode. De startade i februari förra året och i maj är det dags för en modemässa där bland annat lokala designers visar sina kreationer i en modevisning som ska gå genom hela Gottsunda centrum.

– Fler och fler tycker att det är superviktigt att vi tänker över hur vi konsumerar kläder. Det gäller oss alla oavsett vilken klädstil vi har. Alla har vi kläder på oss och vi vill lyfta det på olika sätt som i maj då gör vi en stor modeshow med 40 olika modeller, säger Sofia Ribeiro, koreograf och projektledare på Gottsunda Dans & Teater.

Är inte själva grejen att vi köper för mycket även om det är second hand-kläder?

– Det är sant att konsumtionen är den stora saken som måste ändras, men vi måste börja där vi står. Vi vänder oss till unga och vi vill inte jobba med att skamma. Hållbart mode är ett sätt att tänka, kläder kan få leva längre om vi köper bättre kvalitet. Kläder kan få ha en historia, ett värde och vara något som berättar om vår identitet, säger Sofia Ribeiro.

Projektet görs i samarbete med konstnären, koreografen och dansaren Maud Karlsson Lima de Faria som tar upp liknande frågor i sin konst.

undefined
Skådespelaren Carlos Romero Cruz är konferencier på modemässan i Gottsunda 10 maj.
undefined
Moncho & The Uptown Royals ger en konsert under modemässan i Gottsunda 10 maj.

Konferencier under mässan är Gottsundas egen Carlos Romeo Cruz, skådespelare. Carmen de Blanco som under många år arbetat med klimatfrågor utifrån ett socialt perspektiv, håller en föreläsning liksom influencern "FairFashionFilippa" som gör ett peptalk med fokus på hållbart mode och hållbarhet. Artisterna Moncho & The Uptown Royals ger en konsert.

undefined
Streetdansarna Marvil Iglesias, Adrian Cruz och Afra Hosseini kritiserar modeindustrins påverkan på miljön tillsammans med koreografen Sofia Ribeiro, tvåa från vänster.

Men redan 28 mars blir det dans på Gottsunda Dans & Teater. Då visas föreställningen "Revive" där streetdansarna Afra Hosseini, Marvil Iglesias och Adrian Cruz. Tillsammans med koreografen Sofia Ribeiro, kritiserar de modeindustrins påverkan på miljön och utforskar vad kläder gör med oss och hur de formar vår identitet.

​Genom dans, i samarbete med återupplivade kläder designade av konstnären och scenografen Lotta Enbrand och sömmerskan Lara Balster, vill de belysa frågor om mode, kroppsideal, och vad slit- och slängsamhället gör med oss.

– Hållbart mode är inte tråkigt. Det är framtiden och det är coolt, säger Sofia Ribeiro.

Kläders klimatpåverkan

Det går åt stora mängder vatten, energi och kemikalier för att tillverka kläder och hemtextil. 

Den miljö- och klimatpåverkan som produktionen orsakar är ett problem, eftersom klädkonsumtionen i Sverige är hög. Samtidigt använder vi kläderna allt kortare tid.

Tänk på:

Kläder påverkar miljö och klimat i många led i livscykeln.

För att avgöra om ett visst plagg är mer eller mindre hållbart måste man se till hela livscykeln (råvaruuttag, produktion, användning och avfallshantering). 

Det mest hållbara plagget är det du använder ofta och länge. 

Fråga gärna i butiken hur hela produktionen har skett.

Källa: Konsumentverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!