Mörk bild av framtiden

CHILDREN OF MEN. Dystopin är tillbaka på film­duken. I en orolig värld tar filmskaparna chansen att visa hur vår framtid kan se ut om vi fortsätter kriga, förtrycka och smutsa ner. En av dem är mexikanen Alfonso Cuarón, som ser tjugo år in i framtiden i Children of men.

Foto:

Kultur och Nöje2007-03-16 00:01
Filmen utspelar sig 2027, och mänskligheten har blivit steril. Det har inte fötts ett barn på nästan två decennier och ingen kan förklara varför. Civilisationer har rasat samman och miljontals förtvivlade människor flyr till Storbritannien, ett av få länder där samhället fortfarande fungerar hjälpligt.
Den före detta fredsaktivisten Theo Faron (Clive Owen) får ett uppdrag av en underjordisk aktivistgrupp: att sätta den unga flyktingen Kee i säkerhet. Kee visar sig vara en skatt värd att vakta - hon är nämligen gravid.

Där andra mörka framtidsvisioner, som Sin city och V för vendetta, valt högstiliserad serietidnings­action går Cuarón en annan väg - realismens.
2027 års England skiljer sig bara marginellt från dagens. Den engelska landsbygden i höstkläder är förödande vacker, och det förstärker känslan av en mänsklighet som gått helt åt helvete, där immigranter trängs i burar intill pendeltågsstationen.
Alfonso Cuarón slog igenom med den hyllade ungdomsfilmen Din morsa också och lyckades göra en tät och spännande film av den tredje Harry Potter-boken. Med Children of men har han gjort en mörk berättelse med starkt
patos, en skådespelarfilm med bländande bilder - och en klämtande väckarklocka.
Children of men
Regi & manus: Alfonso Cuarón (efter en roman av PD James)
ROYAL.
Foto: Emmanuel Lubezki. Musik: John Tavener. I rollerna: Clive Owen, Julianne Moore, Michael Caine, Chiwetel Ejiofor, Claire-Hope Ashitey, Danny Huston, m fl.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!