Möt Megafonen på Tensta Konsthall

Efter nätter av brinnande bilar och anklagelser om polisvåld blev Megafonens namn känt över hela Sverige. Med filmen Genklang erbjuder Tensta Konsthall en möjlighet att lära känna rörelsen och ungdomarna som startat den.

STOCKHOLM 20130603
Behzad Khosravi (t.h.) och Rene Rosales har gjort en konstfilm om Megafonen.
Foto: Leif R Jansson / SCANPIX / Kod 10020

STOCKHOLM 20130603 Behzad Khosravi (t.h.) och Rene Rosales har gjort en konstfilm om Megafonen. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX / Kod 10020

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Kultur och Nöje2013-06-10 09:02

"Det är skillnad på 1960-talets USA och 2010-talets Sverige". Den första maj förra året packade gräsrotsrörelsen Megafonen in engagemang, nyfikenhet och sig själva i en buss och reste till i Göteborg för att träffa systerrörelsen "Pantrarna för upprustning av förorten". Till sin manifestation i Biskopsgården hade Göteborgs-Pantrarna bjudit in Bobby Seale, en av det amerikanska 60-talets mest kontroversiella politiska aktörer och grundare av The Black Panther Party for Self Defense. Med på bussen fanns konstnären Behzad Khosravi Noori och etnologen René León Rosales och det är i deras essäfilm Genklang vi möter det konstaterande som inleder det här stycket.

Filmen kommer att visas på Tensta Konsthall under sommaren och den 15 juni finns filmmakarna och medlemmar från Megafonen på plats i konsthallen för en offentlig diskussion.
– I min forskning intresserar jag mig bland annat för ungdomar med utländsk bakgrund och förhållandena för dem som växer upp i stigmatiserade och ekonomiskt prekära miljöer. Eftersom jag har bott i Frankrike känner jag till ungdomsrörelser där och i andra länder, men till för ungefär fem år sedan saknade jag liknande initiativ i Sverige, säger René León Rosales.

När Behzad Khosravi Noori och René León Rosales gjorde Genklang var Megafonen ännu inte förknippade med de händelser som gjort Husby till en riksangelägenhet. De båda filmmakarna poängterar att de tycker att det är märkligt att en organisation som arbetar med frågor om lokal demokrati och social rättvisa ställs till svar för enskilda individers handlingar.
– I den här filmen intresserar vi oss för en enda sak: Varför organiserar svenska ungdomar från områden som Husby en resa till Göteborg för att träffa Bobby Seale? säger René León Rosales.
– Det handlar om identifikation. Som en av ungdomarna säger i filmen: "Jag känner mycket mer gemenskap med Black Panther Party än vad som händer i min fars hemland".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!