Martin Lima de Faria är mest känd för sina fantasieggande bilder på miniatyrfigurer, små, små människor placerade i miljöer som får det lilla att verka stort och tvärtom. Det var också en film på det temat som väckte festivalarrangörernas intresse och på torsdagen blev det alltså klart att hans film "Liten kärlek" ska visas i Cannes.
- Det är jätteroligt och mycket överraskande. Jag står för foto, regi och manus men det är många fler inblandade. Det här är väldigt kul för alla som har kämpat med projektet, säger Martin Lima de Faria.
Han fick inspiration till "Liten kärlek" när han precis hade avslutat sin semester.
- Jag såg livet gå tillbaka till det normala igen. Folk hastade runt till sina jobb och trängdes på pendeln. Det kändes så stressigt. Därför ville jag göra en hyllning till det långsammaste som finns i hela världen.
Martin Lima de Faria fick tag i en extrem höghastighetskamera som klarar av att ta hisnande 10 000 bilder i sekunden. Sedan skaffade han fram en jordgubbe och en Magnumrevolver.
- Jag har alltid varit en vapenvägrare. Jag hatar vapen. Därför började jag med en slangbella först. Det gav inte alls den effekt jag hoppades på. Jag kontaktade en vän som har tillgång till vapen och licens för dem. Sedan sköt jag. Då förvandlades jag till lilla Martin, fem år igen.
- Det finns en enorm kraft i en Magnumrevolver. Det är verkligen ett tragiskt verktyg vi människor har skapat, säger Martin Lima de Faria.
När han sedan spelade upp sekvensen häpnade han över resultatet.
- Jordgubben sprängs i småbitar men det går oerhört långsamt. I filmen har jag vänt på förloppet. Jag placerade ett litet kärlekspar inuti jordgubben och man ser en stor mängd fragment som sakta dras samman och slutligen omsluter miniatyrfigurerna.
Tillsammans med producenten Annette Stavenow gjorde han fler höghastighetsexperiment som fick honom att se omvärlden på ett nytt sätt.
- Vi skakade och öppnade champagneflaskor, bland annat. Jag har alltid trott att droppar som skjuts i väg skulle se långsmala i ultrarapid, som i tecknade filmer. I stället var de helt runda.
- En annan sak som jag har slagits av är att små saker kan se stora ut när man spelar upp dem långsamt. Små fragment som rör sig kan se precis ut som ett gigantiskt jordskred. Det är väldigt fascinerande.
De konstnärliga skjutövningarna är bara en i raden av extrema konstprojekt som Martin Lima de Faria har ägnat sig åt. Efter en uppslitande skilsmässa svalde han små konstverk och tog röntgenbilder på dem.
Den 14 maj flyger Martin Lima de Faria ner till ett försommarvarmt Cannes för att visa upp sin tolv minuter korta men extremt långsamma jordgubbsskjutning för världspressen och filmindustrins högdjur.
- Då blir det till att svida om och ta på sig något fint, säger Martin Lima de Faria.