Mycket politik på Stadsteatern
Politik är vårens stora tema på Uppsala Stadsteater, enligt teaterchefen Linus Tunström. Men det är inte utan att kärleken också kryper in där på ett hörn. Kärleken och sorgen efter en älskade.
Stadsteaterns nya uppsättningar, Özz Nüjen och Linus Tunström
Foto: Rolf Hamilton
- Det är en kärlekshistoria med stora komplikationer som också speglar historien, säger Tunström.
Vårens stora satsning blir dock En midsommarnattsdröm av William Shakespeare, eller allas vår Wille lillkille, som skådespelaren och ståupparen Özz Nûjen, kallar honom. Ja, det blir nog inte vilken midsommarnatt som helst kan man befara efter Nûjen, Gertrud Larsson och Erik Norberg omarbetade version. I stället för i en skogsdunge utspelar sig det aktuella dramat på en reggaefestival i Uppsala med en skog av bajamajor och nykära 40-talister, präglat av den ofrånkomliga rojalistyran Victoria och Daniels stundande bröllop skapat. Allt ledsagat av Özz Nûjen i rollen som Puck - och sig själv.
Enligt teaterchefen Tunström blir det 85 procent Shakespeare och 15 procent Özz, men kan du verkligen hålla dig inom de ramarna?
- Nej, kommer svaret blixtsnabbt. Följt av ett högt skratt. Det blir mer. Självklart. Jag kommer att spela mot publiken och vara vaken för vad som sker i den aktuella stunden i salongen. Jag kommer att röra mig fritt mellan scen och verklighet, säger Özz Nûjen.
Ett år av magiskt tänkande, en monolog av amerikanskan Joan Didion, innebär skådespelerskan Anna Carlson återkomst till teatern efter tre års ledighet. Dramat är en monolog baserad på Didions självbiografiska roman om sitt liv efter att hon plötsligt berövats både man och dotter.
- För mig är det inte en berättelse om död och sorg utan snarare om att leva, säger Anna Carlson. Jag tror att det är en pjäs som många kan känna igen sig i, där det kan vara befriande att höra Didions röst om sin sorg och därigenom själv hitta stöd. Ett slags rening.
Angelägen känns också skolföreställningen Den blomstertid som kommer, av Jonathan Lehtonen med urpremiär den 27 januari, som tar avstamp i aktuella händelser där tonåringar dödat jämnåriga.
- Vårt mål är att teater ska fånga upp laddade fält och spegla vår samtid. Det kan vara ett slags hjälp att förstå det ofattbara, säger Linus Tunström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!