”Mamma, varför blir det en regnbåge när det regnar och är sol samtidigt?”. ”Eh, det är vatten, och liksom reflektioner… och så blir det färg.” Jag vet inte. Det är den bistra sanningen. Och är det några av mina bildningsluckor som är extra avgrundsdjupa är det just de naturvetenskapliga.
Därför är jag glad att SvtB och Bolibompa finns. Här finns egentligen allt man kan önska sig på temat. Det är Hjärnkontoret och Djursjukhuset, Evas funkarprogram och Myror i brallan. Och nu har Klara Zimmergrens nya program om djur för lite mindre barn dragit igång – Bästa vännen. Ungefär samtidigt börjar Biss & Kajs, ett tokroligt pedagogiskt program om kroppen som flirtar med den seglivade kroppsvätsketrenden i barnkulturen. Ungarna gillar det, och jag med.
Programledarna gör också sitt till; Julia har nyss avslutat sin skola om kroppen och introducerar nu sitt nya alter ego som är miljösuperhjälte, på onsdagar har Lovisa förvandlat Bolibompastudion till ett akvarium och på söndagar bygger Isabel coola reptilmiljöer. Mina ungar får utbrott av gargantuanska mått om de missar den korta stund på morgonen då det i Barn på sjukhus förklaras hur sjukdomar fungerar i kroppen.
Ni fattar. Exemplen är många. Jag är djupt tacksam, och imponerad av hur de lyckas fånga både intresset och göra det begripligt. ”Det här är nog för lite större barn”, säger jag då och då. ”Mamma, jag fattar faktiskt!” svarar en 4-åring. Det är fantastiskt!
***
Och ändå är det något som skaver inuti med detta fokus på naturvetenskap i allmänhet och biologi i synnerhet. ”Var har ni HUMANIORAN då?”, vill jag ropa till rutan. Konsten, litteraturen, filosofin – ni glömmer väl inte den? Va? Faktum är att jag nästan fällde en liten tår när de sjungande kartofflarna i Småpotatis gick på konstmuseum. En tvåminuters exposé över konsthistorien, och en potatis som säger ”jag tycker konst är samma som frihet” – det räcker uppenbarligen för att få mig på fall.
***
Varför nöjer jag mig inte med detta utmärkta att tv kompletterar den kunskap som vi kan ge hemifrån? Kanske är det så enkelt som att jag vill att Bolibompa ska bekräfta mig, som människa och förälder. Att de ska berätta att konst och böcker och design är viktigt för människor, att de ska visa för just mina barn att deras mamma är rätt ute. Men inte bara det. Alla barn har rätt till kunskap om allt som är viktigt för människor. Kultur och existentiella funderingar är också för barn, inte bara småkryp och snor.
Fotnot: Mediespalten publiceras varje lördag. Övriga skribenter: Anders Mildner, Björn Lövenlid och Susanne Sterner.