När offren blir förövare

Fem elever längst ned i skolans näringskedja bildar ett eget gäng och börjar slå tillbaka. Så kan handlingen i Gottsunda Dans & Teaters nya pjäs "Hyenor" beskrivas.

Bakom skådespelarna Alicia Söderström, Zam Härkesjö, Hugo Klockars och Rebecka Constantakis står dramapedagogen Isabella Dahlberg, som regisserat "Hyenor".

Bakom skådespelarna Alicia Söderström, Zam Härkesjö, Hugo Klockars och Rebecka Constantakis står dramapedagogen Isabella Dahlberg, som regisserat "Hyenor".

Foto: Madeleine Andersson

Kultur och Nöje2019-04-25 16:00

På fredag 26 april är det premiär på den intima teaterscenen i Gottsunda centrum. När UNT kommer på besök före en av de sista repetitionerna får vi träffa regissören Isabella Dahlberg och de unga skådespelarna Zam Härkesjö, Alicia Söderström, Hugo Klockars och Rebecka Constantakis. Totalt ingår 13 skådespelare mellan 14 och 18 år i ensemblen som hör till GDT:s fortsättningsgrupp i teater.

– Pjäsen utspelar sig på en gymnasieskola. Fem tjejer som på olika sätt är utanför gemenskapen söker sig till varandra. Egentligen har de inte så mycket gemensamt förutom att de befinner sig långt ned i hierarkin, säger Isabella Dahlberg.

Under ett grupparbete om Afrikas savanner får tjejerna upp ögonen för hyenan, djuret som ensamt är en fegis men i flock aldrig backar. De fem bestämmer sig för att bilda en egen flock.

– Gänget blir större och större genom sociala medier. Det dröjer inte länge innan det går över styr och hyenorna börjar beter sig illa. Man kan säga att de går från att vara offer till att själva bli förövare, säger Isabella Dahlberg.

Även om handlingen utspelar sig på en gymnasieskola är kopplingen till savannen tydlig i pjäsen, vilket understryks av scenografin där både elevskåp och camouflagenät används. Förutom hyenor finns också lejon (de populära eleverna) och zebramöss (de oansenliga som smälter in i den stora mängden). Pjäsen skrevs av Anders Duus och har spelats på flera teatrar landet runt de senaste fem åren.

Går det att känna igen sig i handlingen om man går på högstadiet eller gymnasiet?

– Ja, absolut. Pjäsen är förstås mer drastisk och överdriven än verkligheten, men det finns likheter, säger Alicia Söderström och får medhåll av de andra.

Alla fyra gillar verkligen att spela teater även om det bara är Zam och Rebecka som drömmer om en karriär som skådespelare. Hugo ligger bakom föreställningens affisch och är mer inne på grafisk design i framtiden. Alicia skulle gärna använda sin kreativitet till att skriva, kanske dramatik rent av.

Hela gänget ser fram mot premiären med en blandning av förväntan och lite nervositet.

– Premiärnerverna började komma på annandagen när påsklovet gick mot sitt slut, säger Hugo.

Nu på fredag och lördag ges två allmänna föreställningar. På måndag blir det två föreställningar för skolklasser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!