Stora artister, disco, mängder med aktiviteter och föreningshäng. Skolavslutningsevenemanget Fett med kärlek vill erbjuda något för alla 13-åringar och äldre som slutar skolan och går på sommarlov. Problemet är att avskjutningen av det breda utbudet inte träffar mitt i prick. Inte bland alla och inte längre. Niorna var i minoritet i år, och knappt någon från gymnasiet dök upp.
När den drogfria festen, som fritidsgårdarna i Uppsala står bakom, flyttade till Fyrishov 2004 lockade den 4 000 åskådare. I år kom cirka 800 personer. Och däromkring har besökstalet legat de senaste tre-fyra åren.
Enligt fritidschefen Gunilla Sjöblom finns det flera förklaringar till att skolavslutningssatsningen minskat i popularitet. 2004 var en annan tid, menar hon.
– I dag är det mer uppdelat mellan grundskolan och gymnasiet, och det är svårt att nå båda målgrupperna med samma upplägg, säger Gunilla Sjöblom.
Att evenemanget är drogfritt och att det är ett krav att blåsa i en alkoholmätare före inpassering tror hon gör att en del av ungdomarna inte dyker upp. Men det drogfria är a och o, och att det ska kännas tryggt inne på området.
– 2004, när trycket var som störst, fick vi avvisa många besökare.
Peter Gustavsson (S) är ordförande i kulturnämnden och har läst en sammanfattning från årets upplaga. Han är nöjd med att evenemanget håller hög kvalitet, ger möjlighet att pröva på olika aktiviteter och att inga incidenter inträffat. Samtidigt ser han förbättringsmöjligheter:
– Om vi ska nå ungdomar mellan 16 och 18 år behöver vi vara där de finns. Det är jättebra att skolor besökts innan, men jag tror att det går att jobba mer med sociala medier.
Han kan inte bedöma om 800 personer är en bra eller dålig siffra.
Men 2004 kom ju 4 000 personer?
– Jag vet inte vad budgeten låg på då, så det är svårt för mig att uttala mig om.
Och trots att evenemanget kostade kommunen cirka 450 kronor per deltagare så försvarar Peter Gustavsson Fett mé kärlek.
– Jag tror att kommunen lägger mer på en biljett på Uppsala stadsteater. Fett mé kärlek riktar sig till en prioriterad grupp. Min bild är att vi ska satsa mer på sådana här evenemang – inte mindre.
Fritid Uppsala ska nu göra en genomlysning av de senaste årens evenemang och se vad det går att se för trender. Livemusiken är en knäckfråga – den lockar inte lika mycket som förr, enligt Lukas Carlsson som är utvecklingsledare på Fritid Uppsala.
– Tiderna förändras och det gäller att hänga med, säger han.