Nöjesnostalgi av Anders Tengner

Som chefredaktör för tidningen Okej satt han på första parkett när den amerikanska populärkulturen intog Sverige. Nu skriver musikjournalisten Anders Tengner sitt egna uppslagsverk över 80-talet, från AC/DC till ZZ Top.

Madonna och Joey Tempest - ständiga inslag i Okej. Anders Tengner, med en helt annan frisyr än när han var chefredaktör, är aktuell med en A-Ö-bok om det glada, hårsprejade 1980-talet.

Madonna och Joey Tempest - ständiga inslag i Okej. Anders Tengner, med en helt annan frisyr än när han var chefredaktör, är aktuell med en A-Ö-bok om det glada, hårsprejade 1980-talet.

Foto: Tallee Savage, TT

Kultur och Nöje2014-11-12 10:00

Axelvaddar, benvärmare och Carola: När Anders Tengner skriver 80-talets ABC i form av ett uppslagsverk är det med tidsepokens främsta markörer i fokus. Vid sidan av att förklara fenomen som "Hajk" och freedstyle för generationerna som missade dem är "Åttiotalet ringde" en nostalgiresa i fotoboksform för de som var där.

– Det är en uppgörelse med 80-talet som jag upplevde det. Som redaktör för Okej var jag med och skapade bilden av årtiondet för många, och har kvar hundratusentals fotografier från den här tiden, säger Anders Tengner om grundmaterialet som tagit ett drygt år att sammanställa.

I studion med Europe, bakom scenen med Kiss och hemma hos Samantha Fox. Som reporter för Rocket och chefredaktör för Okej var Anders Tengner en av 80-talets mest inflytelserika grindvakter.

– När 80-talet började var Sverige en kvarleva av det gamla folkhemmet med statlig tv, förbud och DDR-töcken. När hårdrocken och skräckfilmerna kom fick en hel generation tuppjuck. Total moralpanik. 80-talet var årtiondet då Sverige förlorade sin oskuld, säger Anders Tengner.

Den nya amerikanska popkulturens intåg i Sverige följdes av intensiva debatter. I ett numera kultförklarat avsnitt av debattprogrammet "Svar direkt" med Siewert Öholm blev Anders Tengner talesperson för den nya, skadliga kulturen. Han fick stå till svars för Wasps sågklingor i skrevet och låttitlar som "Fuck like a beast", medan SVT korsklippte blodiga hårdrocksshower med barn som citerade "Fader vår".

Ambitionen till trots cementerade inslaget snarare hårdrockens popularitet i landet, menar Tengner.

– De som var unga på 80-talet var riktiga små troll, man ville uppröra så många 40-talister som möjligt. Okej publicerade hårdrock, videovåld och nakenbilder. Hem och skola ville bränna oss på bål, säger Anders Tengner och skrattar nöjt.

80-talets popkultur har ibland kallats opolitisk, en bild som Tengner inte delar. Snarare ser den i dag 53-årige musikjournalisten eran som en liberal uppgörelse med det socialdemokratiska folkhemmet.

– Jag var en högljudd motståndare till etablissemanget. Vi var inte som 70-talets vänstersväng med rödvin och studenter, utan gick den kommersiella vägen. 80-talet gjorde uppror genom att omfamna populärkulturen, säger Anders Tengner. (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!