Att Ingmar Bergman föddes i Uppsala 14 juli 1918 har hittills under året inte märkts speciellt mycket i hans födelsestad. Men det är helt enligt plan. Redan i våras kom signaler från kommunen om att det mesta av firandet skulle ske efter sommaren och att fokus skulle ligga på Bergmans barndom.
– Uppsala har något unikt att bidra med när det gäller Bergmans barndomsår, därför koncentrerar vi oss på det temat, sade Peter Gustavsson (S), kulturnämndens ordförande, till UNT i våras.
Just nu pågår en utställning på Stadsbiblioteket med dockor från bland annat Teater Sesams Bergmankopplade föreställning "Vägen till Bolero" som visas på Slottsbiografen 1–3 november. Dockteater var den konstform som Ingmar Bergman först fascinerades av som barn och som kom att påverka hans film- och teaterarbete.
På Uppsala konstmuseum blir det också flera programpunkter med barntema, inte minst under höstlovet.
Storfilmen "Fanny och Alexander", som spelades in i Uppsala, uppmärksammas av Upplandsmuseet. Den 12 oktober invigs en utställning med samma namn som filmen – med tillägget "Bergman Moods".
– Det känns naturligtvis extra roligt att kunna visa utställningen på Upplandsmuseet, eftersom huset var en av de viktigaste inspelningsplatserna i Fanny och Alexander - Biskopsgården, säger Maria Ljunggren, utställningschef på museet, i ett pressmeddelande.
I utställningen visas kostymdesignern Nina Sandströms kreationer från Dramatens uppsättning av Fanny och Alexander. Stiftelsen Ingmar Bergman har öppnat sitt arkiv och delar med sig av regissörens dagböcker och anteckningar.
När höstmörkret är över oss på allvar kommer den sjätte upplagan av "Allt ljus på Uppsala" att lysa upp staden. I år är temat "Barnet Bergman".
– Vi har valt att gå in i barnet Ingmar Bergman, alltså det barn som nyfiket och storögd upplevde filmen för första gången. Vad händer när ett barn får uppleva något alldeles oväntat första gången, vilka spår sätter det? Därför jobbar vi med ledord som nyfikenhet, innovation och fantasier, berättar Patric Kiraly, konstnärlig ledare för "Allt ljus på Uppsala", i ett pressmeddelande.
Elva konstnärer har engagerats för att skapa de ljusverk som tillsammans ska utgöra ett utomhusgalleri runt om i staden.