Ny antologi utmanar bögvärlden

I antologin Bögjävlarfår sig bögvärlden en ordentlig släng. Den har, enligt författarna, blivit för utslätad, heteroanpassad och välkammad.

Kultur och Nöje2007-06-12 10:54
- Regnbågsflaggan stod ju för att den här världen är otroligt mångfacetterad. Men i dag verkar den stå för att vi gillar saker som är lite färgglada, säger redaktören Stefan Ingvarsson.

Homofobin är på utdöende. Bögar, flator och transpersoner blir allt mer accepterade, tolererade och respekterade. En kyss mellan två män eller två kvinnor är inte längre upprörande. Homokulturen tar plats och får utrymme.
Eller?

I boken Bögjävlar försöker fem skribenter nyansera bögkulturens segertåg. Visst syns den, menar de, men det är en censurerad bögkultur som syns. Bögar accepteras om de uppträder som det strejta samhället vill se dem: inredande, bitska, roliga och glada. Alternativt ansvarsfyllda homopappor som inget hellre vill än att impregnera altanen och pensla grillolja på fläskkarrén.
- Arbetsnamnet för boken var Lost in assimilation, och det var vår utgångspunkt. Om det är så att alla bögar och flator faktiskt vill ha barn och sitta i ett radhus, finns det någon egentlig bögkultur kvar då? Vem förvaltar den? Är det snarare så att man ska prata om något slags barnlöshetskultur? säger Stefan Ingvarsson, som är en av skribenterna i boken och även står som redaktör.

Men hur blev det så här då? För en utomstående kan det tyckas att homokulturen har gått från klarhet till klarhet de senaste tio åren. Men, påpekar Stefan Ingvarsson, det var för att bögarna och flatorna själva anpassade sig.
- Det handlar om vilken bild vi tillåter oss själva att visa upp. För att uppnå den relativa jämställdhet vi har i dag, har man försökt att släta ut den bilden. Sen har den här utslätningen påverkat oss tillbaka, så vi har anpassat oss. Vi har en straight betraktare i huvudet.

Är det här en unikt svensk problematik?
- Nej. Men det blir extra starkt i Sverige. Vi har en kultur där alla ska komma överens och vara väldigt lika. Vi har inte så stor tolerans för extrema individualister och excentriker. Och många av dem vi hyllar i böghistorien är ju just individualister och excentriker. Den här viljan att bli accepterade och visa upp en fin front samspelar med något väldigt svenskt.

Bögjävlar är först och främst en bok för bögar, av bögar och om bögar. Men även för heterosexuella kan den vara intressant. Här avhandlas saker som vanligtvis är angelägenheter för dem som redan är inne i bögvärlden: Alla strejta män som vet vad en delfinbög är, räcker upp en hand.
- Genom ett ganska internt tilltal tror jag att folk som kanske inte lever i bögvärlden får känslan av att titta in i ett nyckelhål. Se en diskussion som inte är en diskussion utåt, utan som handlar om själva subkulturen som sådan, säger Stefan Ingvarsson och tillägger:
- Den där första kampen har vi genomfört. Nu är det snarare en kamp om att vi ska få vara hela personer, med alla egenskaper som en människa har. Inte bara de egenskaper som vi tror är fina nog att visas upp.

Fotnot: En delfinbög är en bög som rakar hela kroppen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!