– Vi ville att vår förre fristadsförfattare, Anisur Rahman, skulle hitta en bostad först, innan vi bjöd in en ny författare, säger Annika Strömberg, kulturstrateg i Uppsala kommun.
Anisur Rahman var Uppsalas fristadsförfattare 2009. Han hotades en period av utvisning, men har nu permanent uppehållstillstånd för sig och sin fru och dotter. Och han har hittat en ny bostad.
Fristadslägenheten är alltså ledig för nästa hotade författare som kan vara journalist, dramatiker, romanförfattare, likaväl som poet. Eller tecknare, för den delen, eftersom även tecknare ingår i den grupp kulturutövare, som Icorn stöder.
– Formellt ska ett beslut om nästa fristadsförfattare tas i kulturnämnden, men är det en person som snabbt måste ut ur sitt land, kan det tas ett ordförandebeslut, säger Annika Strömberg.
Helge Lunde, verkställande direktör för Icorn, med säte i Norge, berättar att Icorn och internationella PEN för närvarande har en lista med över 700 namn – kanske närmare 900 –på författare som är fängslade eller hotade till liv eller frihet. Från den listan kommer man att välja ut några personer, som Uppsala kommun får ta ställning till. Helge Lunde säger att listan ska skickas till Uppsala i år.
– Vi vill ge den som kommer ett bra mottagande. En stad vinner så oerhört mycket på att ta emot en fristadsförfattare. Vi berikas av att ta del av en annan kultur. Hur det blir i nästa period, beror förstås på vem vi väljer. Det är inte säkert att det blir en poet eller romanförfattare. Det finns ju goda möjligheter för en dramatiker i Uppsala med alla teatrar: Stadsteatern, Regina, Blanca, Gottsunda… Men vi förväntar oss ingenting av den som kommer. Vår första uppgift är att skydda fristadsförfattaren, säger Annika Strömberg.
Det är alltså fullt acceptabelt att författaren håller sig till sig själv och sitt skrivande. Den utåtriktade kulturella verksamhet, som förre fristadsförfattaren Anisur Rahman fortfarande ägnar sig åt, krävs inte alls av hans kommande efterträdare.
– Men, påpekar Anika Strömbom, möjligheten till samverkan med Uppsalas kulturella institutioner och svenska nätverk finns.
Uppsalas första fristadsförfattare Taslima Nasrin kommer, liksom Anisur Rahman, från Bangladesh. Nasrin vistades i Uppsala några kortare perioder, men valde sedan att bo och verka på andra håll i världen.
Att två fristadsförfattare har kommit från Bangladesh, betyder inte att nästa måste göra det, säger Annika Strömbom.
– Tvärtom. Jag hoppas på en kvinna och ett annat land, en ny kultur att få ta del av.