Ny skatt drabbar konsertarrangörer
Den första januari infördes nya skatteregler för utländska artister som spelar i Sverige. Det innebär stora merkostnader för många svenska arrangörer. I Uppsala drabbas Reggaefestivalen hårdast - de har redan tvingats höja biljettpriset med 50 kronor.
- Det här kan vara dödsstöten för utländsk kultur i Sverige, säger Yared Tekeste, chef för Uppsala Reggaefestival.
Artister som är bosatta i andra EU-länder får ta del av svenska förmåner som sjukvård, a-kassa och socialbidrag när de arbetar i Sverige. För artister som inte är bosatta inom EU innebär den nya skatten att de betalar skatt på arvodet i sitt hemland, i Sverige och nu tillkommer alltså även arbetsgivaravgift för arrangören. Samtidigt måste de ha en sjukförsäkring som täcker sjukvårdskostnader på 30 000 euro för att överhuvudtaget få visum till Sverige.
- Vi betalar en försäkring för varje dag våra artister är i Sverige. Annars skulle de inte ens få något visum. Det innebär ju egentligen att man måste betala tredubbelt. I hemlandet, i Sverige och en försäkring, säger Yared Tekeste.
Även Reggaefestivalen bokar en del artister som tillhör bolag i hemlandet, men de flesta jamaicanska artister, som är i majoritet på festivalen, har inga firmor eller bokningsbolag.
- När det handlar om så många artister är det ju förstås omöjligt att få dem att fixa bolag, särskilt inte till det här årets festival.
Biljettpriset till årets Reggaefestival har höjts för att kompensera de extra skatterna, men Yared Tekeste tror inte att det kommer att räcka.
- Vi har inte hunnit gå igenom saken så ingående än, men det kommer garanterat ge oss ordentligt större kostnader, säger han.
Per Svanström på Skatteverket förstår problemet, men påpekar att det inte finns något krav på att avgifter och förmåner ska matcha varandra.
- Grundtanken är att de ska matcha varandra, men man får inte glömma att det är två skilda regelsystem som inte alltid går ihop, säger han.
Exempel på förmåner som utländska artister kan få i Sverige är inkomstpension, sjukpenning och föräldrapenning. Men bara om man kommer upp i särskilda basbelopp, vilket artister som bara är tillfälligt i Sverige aldrig gör.
För de flesta arrangörer i Uppsala som UNT har varit i kontakt gör dock förändringen ingen större skillnad. Både Katalin och Konserthuset bokar majoriteten av artisterna via bokningsbolag eller artistförmedlingar. Men skatten kan ändå komma att påverka valet av artister i framtiden.
-Lagen innebär väl mest att vi får läsa kontrakten en extra gång innan vi skriver på i fortsättningen, så att vi inte åker på någon skattesmäll i efterhand, säger Patric Kiraly, som är musikproducent på Konserthuset.
Även inom teaterbranschen har de allra flesta utövarna f-skattsedel eller tillhör ett teaterkompani, som också räknas som företag. Undantagen kan vara utländska samarbeten, exempelvis det som Reginateatern i Uppsala hade med Baxter Theatre i Sydafrika. Om den nya skatten gällt då så hade projektet blivit rejält mycket dyrare.
- Vi har inte något liknande samarbete som med Baxtre Theatre på gång, men om det skulle bli aktuellt igen så blir det förstås en extra kostnad, säger Paul Kessel, som är chef på Reginateatern.
Kan man tänka sig att ni får avstå från ett liknande samarbete för att det blir för dyrt nu?
- Ett sådant projekt är dyrt av många anledningar och jag tror inte att det skulle falla på just det, men visst är det möjligt, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!