Nya turer kring Uppsalaförfattare

Turerna kring Uppsalas utvisningshotade fristadsförfattare Anisur Rahman fortsätter, nu på riksdagsnivå. Nu har även folkpartisten Cecilia Wigström reagerat mot Migrationsverkets avvisningsbesked.

Cecilia Wigström och Lena Adelsohn Liljeroth.

Cecilia Wigström och Lena Adelsohn Liljeroth.

Foto:

Kultur och Nöje2009-11-06 08:05
I en skrivelse till stadsrådet Tobias Billström kallar hon beskedet om utvisning en skam och ett problem för hela fristadsprogrammet. Wigström poängterar när UNT kontaktar henne att hon anser att hela fristadssystemet borde ses över och att de svenska myndigheterna i och med utvisningsbeskedet markerar att man negligerar fristadssystemet.

- Jag skulle vilja att regeringen utreder möjligheterna att ge fristadsförfattarna tillfälligt uppehållstillstånd precis på samma sätt som studenterna har möjlighet att få studievisum. Det är orimligt med den ovisshet Anisur Rahman tvingas leva med och orimligt att fristadskommunerna ställs inför detta faktum, säger Cecilia Wigström.

På Wigströms fråga "Vilka åtgärder avser stadsrådet att vidta för att Sverige ska stödja fristadssystemet för förföljda författare?" har kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth valt att hänvisa till Migrationsverkets ansvar och till tystnadsplikten i det enskilda fallet. Men tillägger samtidigt i sitt öppna svar att man inom statens kulturråd vill utveckla ett nätverk av kommuner och regioner som stöder fristadsförfattare samt att man på Kulturrådets möte den 8 oktober diskuterade hur man kan stödja detta arbete.

- Det är positivt att kulturministern vill stödja yttrandefriheten med att få fler svenska kommuner att bli fristad för förföljda författare och utveckla ett nätverk kring detta. Men då måste också Migrationslagarna vara sådana att de främjar och stödjer fristadsarbetet, säger Cecilia Wigström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!