– Tanken är att förvaltningen nu ska ta fram en projektplan för kulturcentret, säger Peter Gustavsson (S), kulturnämndens ordförande.
En medborgardialog har genomförts och senare under våren ska föreningar och studieförbund i stadsdelen kontaktas för att få till ett så bra och levande aktivitetshus som möjligt i de befintliga lokalerna i Gränbyskolan.
– Gottsunda, Stenhagen och Sävja har redan fått sina kulturcentrum. Erfarenheterna därifrån kommer att vara viktiga när turen nu kommit till Gränby, säger Peter Gustavsson.
Vid nämndens sammanträde i juni sker en avstämning i arbetet, och i september är tanken att aktiviteterna i regi av fritidsgård/fritidsklubb och bibliotek ska kunna utökas.
När det gäller ekonomin har nämnden två miljoner i budget för särskilda satsningar på barn och unga, varav det mesta ska gå till Gränbys kulturcentrum.
Frågan om Uppsala kulturskola fanns också på dagordningen. Här beslöt nämnden att anta förslaget till projektplan och utveckling av kulturskolan. Målet är att erbjuda en bred kulturskola som effektivare än i dag når ut till olika målgrupper så att det skapas bättre möjligheter för barn och unga att ta del av kulturutbudet.
– Bland annat ska musikskolan utvidgas så att den också kan erbjuda kurser i dans och drama, säger Peter Gustavsson.
Beslut fattades också om att gå vidare med den särskilda barnkultursatsningen som syftar till att förbättra tillgången på professionell scenkonst.
– Här ska riktade satsningar göras på dels landsbygdsskolor, dels elever på mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet, säger Peter Gustavsson.
Nämnden var också enig om att det behövs riktlinjer för arbetet med Uppsala kommuns konstnärliga gestaltningsprojekt.
– Det handlar om hur vi lyssnar på Uppsalabornas åsikter innan ny offentlig konst tar plats i utemiljön, säger Peter Gustavsson och nämner reaktionerna på Erik Krikortz pågående projekt "Souvenir" och Jan Svennungssons 19 meter höga skulptur "Den tionde skorstenen".
Peter Gustavsson anser att kommunen bör försöka hitta former för att bättre inkludera medborgare i planeringsarbetet inför liknande konstprojekt i framtiden.
– I till exempel skolmiljö är det lättare att i förväg undersöka vad de närmaste berörda tänker och tycker om olika typer av utsmyckning.
Kulturnämnden fattade dessutom beslut om att godkänna det ombyggnadsprojekt på museet Biotopia i Vasaparken som syftar till att byta ut utställningen "Uppländska tidsresa" och även renovera den yta på nedervåningen som utställningen i dag tar i anspråk.