Okonventionell Kristina i flera upplagor

Tänk dig en Strindberg, Madonna, Britney Spears, Greta Garbo på scenen och mitt bland dem alla drottning Kristina. Ja, inte bara en - utan fem Kristinor. Alla i händerna på den unga, lovordade regissören Farnaz Arbabi som har premiär på sin Drottning Kristina på Uppsala stadsteater lördag den 26 september.

Uppsala stadsteaters Drottning Kristina kan knappast kallas konventionell. Farnaz Arbabi står för regin.

Uppsala stadsteaters Drottning Kristina kan knappast kallas konventionell. Farnaz Arbabi står för regin.

Foto: Hans E Ericson

Kultur och Nöje2009-09-24 08:10
- Jag har snöat in på henne, erkänner Arbabi omedelbart då vi träffas. Och varför förneka. Ett helt år av Kristinor väntar för Arbabi. Först på Uppsala stadsteater, sedan i vår på Stockholms stadsteater, fast då i en mer episk berättelse av Pam Gems.
Men det som bjuds på Uppsala stadsteaters scen på lördag kan knappast kallas konventionellt. Snarare det motsatta. Pjäsen är "framspånad" av samtliga i ensemblen, från skådespelare till maskör, med Arbabi vid rodret bör dock tilläggas. Att ha alla involverade i allting kräver, inte bara mycket av samtliga, utan också av sin regissör, konstaterar Arbabi glatt.

Idén till pjäsen har hon ruvat på länge. Intresset för denna, inte minst för sin tid, mycket säregna kvinna föddes redan under skolgången. Efter det har hon plöjt åtskilliga dramer, biografier och dokumentära texter såväl som Kristinas egna memoarer. Alla med olika synsätt. Något som resulterat i de olika Kristina-gestalterna på scenen.
Ord som återkommer om Kristina är dock: egensinnig, provocerande, radikal, gick sin egen väg. Ett slags utanförskap. Något som också går som en röd tråd genom Arbabis karriär och är en av anledningarna till yrkesvalet. Att regissera innebär mycket att stå vid sidan av, utanför skeendet när man jobbar.
Hon känner igen sig - på många sätt. Eller projiceras, som hon säger, på Kristina, gjort hennes till sin. En nutida drottning. Nej, inte Viktoria, snarare som Madonna eller varför inte Britney Spears, med sitt sammanbrott här om året. Kändisar som det skvallras om på samma sätt som det gjordes om Kristina och hennes hov i ölstugorna på 1600-talet.

Tiden går - men människan består. Det är något sådant hon säger, Arbabi. Att människan är sig ganska lik genom århundradena, bara med olika inramning. Att vi alla är mera lika än olika. Ett slags solidaritet, något som hon via teatern också vill förmedla.
- Till skillnad från forskarna så har jag inget sanningskrav på mig. Teaterns privilegium är att göra sin sanning. Strindberg gav bilden av en barnslig kokett mansslukerska, Forssell en bortskämd drottning som inte såg folket som svalt. Dramer som färgats av sin tid. Men många, rent av de flesta, som skrivit om Kristina har fastnat i frågan om hennes kön. Var hon verkligen en "riktig" kvinna? Något som faktiskt ledde till att man grävde upp hennes grav för att kolla just detta.
Och visst, att berätta om Kristina handlar, om könsroller, även för Arbabis del, men snarare om vad det innebär att vara kvinna eller man.
- På det viset är Kristina väldigt spännande eftersom hon är så könsöverskridande, säger Arbabi. Det är svårt att berätta om henne utan att lyfta fram det. Denna flicka som uppfostrades som pojke. Denna kvinna som levde i en så mansdominerad värld. Så ensam. Och så säregen. I sitt slag.
Som kvinnan framför mig. Farnaz Arbabi, 31 år. Målmedveten. Redan översållad av teaterpriser och gjort det mesta inom teatervärlden.
Vad finns kvar?
- Klassikerna. Jag hoppas få regissera Strindberg. Det är min nästa utmaning.
FAKTA
Regi: Farnaz Arbabi
Scenografi: Farnaz Arbabi, Kristian Hallberg, Lena Lindgren
Kostym: Lena Lindgren
Ljus: Jonas Nyström
Mask, peruk och dockor: Per Åleskog
Dramaturgi: Kristian Hallberg
Ljud och komposition: Anna Soley Tryggvadottir
Dockspelsinstruktör: Erik Häger
Koreografisk rådgivning: Malin Hellkvist Sellén
Medverkande: Anna Carlson, Sarah Maya Jackson, Robin Keller, Shima Niavarani och Peter Viitanen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!