Om det handlar förställningen Se oss! som har premiär på Gottsunda dans och teater i dag, lördag.
Veronica Wallin sitter framför spegeln i logen. Hon har precis fått på sig den mörkbruna peruken och fått hjälp med sminket. Nu har hon förvandlats till karaktären Sara, en av de två roller hon spelar i föreställningen "Se oss!". Även premiärnerverna är på plats.
– Jag vaknade i natt och hade drömt att jag inte kunde en enda replik, jag var tvungen att ta upp manuset och läsa, berättar hon.
De åtta skådespelarna har repeterat ett halvår, tillsammans med regissören Nanna Castillo. Snart är det premiär och de svåraste scenerna ska slipas en sista gång. Christopher Lundgren, även han i peruk, spelar karaktären Fredde.
– Han är lite sexgalen och även något lågbegåvad måste jag säga, berättar han klädd i sina scenkläder, en tröja med texten ”Romeo fucked Juliet”.
"Se oss!" är en del av ett projekt som föreningen Kulturparken driver tillsammans med Vård och bildning, Uppsala kommun. Projektet handlar om sexualitet och relationer för personer med intellektuella funktionsnedsättningar.
– Tanken är att skapa förutsättningar för att målgruppen ska få erfarenheter av goda relationer och rätten till en sexualitet. Men också för att förebygga övergrepp, som tyvärr är väldigt vanligt i den här målgruppen, säger producenten Magnus Lindén.
Under hela förra året hölls workshops där deltagarna kom från dagliga verksamheter eller boenden i Uppsala kommun. I smågrupper gjorde man värderingsövningar, spelade teater och rollspel och samtalade kring sex och relationer.
– Under de här workshopsen dök det upp väldigt mycket erfarenheter. I varje grupp fanns det till exempel någon som blivit utsatt för övergrepp av något slag. Flera hade aldrig berättat om detta för någon.
Men det kom också fram positiva erfarenheter, och längtan efter sådana. Nanna Castilo plockade ihop historierna och gjorde om dem så att de skulle passa in i en handling, och så att personerna bakom inte skulle kunna identifieras. Åtta av gruppdeltagarna fick förfrågan om de ville vara med som skådespelare i pjäsen som nu ska spelas mellan 11 januari och 5 februari på Gottsunda dans och teater.
– De här personerna är intellektuellt funktionsnedsatta, men inte känslomässigt eller sexuellt även om omgivningen ofta skapar hinder. Jag tror att pjäsen kan leda till väldigt mycket diskussion, säger Magnus Lindén.