Övar för The Great Gatsby

Björn G Stenberg tar en sväng i jazzens land, från struttande 20-talsinspirerade tolkningar av Bryan Ferrys låtar till purfärskt svenskt.

Foto: Fotograf saknas!

Kultur och Nöje2012-12-19 09:00

Om man skulle gå efter vad som nu för tiden dimper ned i postlådan - i denna digitaliserade dekad- skulle man tro att det mesta handlar om jazz, 60 procent av alla de fysiska album som kommer är nämligen i den genren. Om det nu beror på en extra misstro inför att märkas annars, eller att man verkligen vill kunna hålla i den annars så flyktiga jazzen.

Så det är inte förvånande längre att jag sitter med en rejäl hög av plattor som borde märkas mera. Men överraskande är det ändå när ett av albumen innehåller struttande 20-talsjazz, från den gyllene eran, och konstellationen som spelar heter The Bryan Ferry Orchestra. På albumet The Jazz Age spelas gamla hits av Roxy Music som om de skulle ha gjorts av Aristocats. Det svänger oemotståndligt, lyser av spelglädje och emellanåt är det en tuff gissning vilken låt det handlar om; Slave to love, Avalon, Do the strand eller Virginia Plain. Årets största överraskning på jazzområdet och en bra uppvärmning för den nya filminspelningen av Den store Gatsby, med Leonardo DiCaprio och Carey Mulligan i huvudrollerna, som kommer nästa år.

Då är det ett betydligt mindre uppseendeväckande faktum att mötet mellan herrarna Peter Johannesson, Max Schultz och Dan Berglund, backade av pianisten Jacob Karlzon, blivit så bra. De har alla starka meriter att falla tillbaka på. Aningen förvånande är att de valt att göra musiken så avslappnat laidback, om det så är egna kompositioner eller verk av så olika kompositörer som Igor Stravinskij, Björk eller John Coltrane. Albumet Cause and Effect är riktigt lyssningsvärt.

Svensk jazz håller en mycket hög klass internationellt sett, det är ett känt faktum sedan länge. Ett band som bidrar till den sanningen är Klabbes Bank, drivet av klaviaturisten Klas-Henrik "Klabbe" Hörngren. Deras femte album Protect the forest kom tidigare i höstas och förtjänar ett par stora öron. Här handlar det om en både respektlös och hyllande hållning till jazzen, uppdaterad till 2012. Bredden är stor på musiken, precist som man tänker att just så här låter det just nu så smyger en retrosynth fram och ställer till det. En eloge för att miljötänket och miljöengagemanget är så stort hos bandet dessutom, därav albumtiteln.

Även i vårt västra grannland, EU-motståndaren Norge, görs mängder av bra jazz. För ett tag sedan var gruppen Clockwork på Bistro Hijazz i Uppsala. Missade tyvärr detta men deras debutalbum The Contest ger tröst, med rötterna i bebopen och blicken i den samtida musiken.

Christina Gustafsson hamnar ibland lite i skuggan av sin mer kända syster Rigmor, men står sig bra på egna ben. Det visar hennes album The law of the lady tydligt. Förutom hennes sköna stämma finns musikerna Max Schultz, Karin Hammar, Daniel Karlsson och Adam Forkelid med.

Självklart görs det en del julmusik också i genren. Nils Landgren vilar trombonen lite och sjunger ett antal kända jullåtar på Christmas with my friends. Bland vännerna finns Jessica Pilnäs, Sharon Dyall, Jeanette Köhn och Jonas Knutsson. Stämningsfullt och snyggt arrat.

Till sist ett julklappstips för jazz- och konstälskare: konstnären Knut Grane har alltid varit influerad av musikstilen och hans rikt illustrerade bok Jazz Mode (Ellerströms Förlag) rekommenderas; här kommer genren till sin rätt även bildmässigt.

Jazz

[kaja4]
Bryan Ferry Orchestra:
The Jazz age  (BMG)

Johannesson, Schultz & Berglund:
Cause and effect (Prophone/Naxos)
Klabbes Bank
Protect the Forest (HOOB/Border)

[kaja3]
Clockwork: The Contest (Recorda records)
Christina Gustafsson: The law of the lady (Prophone/Naxos)
Nils Landgren: Christmas with my friends (ACT/Naxos)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!