Owe Thörnqvist i blickfånget

Med sina rockiga visor gjorde han Uppsala känt i Sverige. Fick folk sjunga om korvgubbe på Fyristorg, Engelska parken och Svartbäckens ros. I dag, lördag, inviger Owe Thörnqvist en utställning om sig själv på Upplandsmuseet.

Kultur och Nöje2005-05-28 00:00
— Vi har tänkt göra den här utställningen i många år. Inte vänta tills den skulle ha blivit en minnesutställning, utan göra den tillsammans med Owe Thörnqvist. Han har ställt sitt arkiv med bilder, skolböcker, betyg och skivor till vårt förfogande, säger antikvarie Tuula Autio.
Tre trappor upp i museet har ett våningsplan byggts om under ledning av förre chefsscenografen vid Upsala stadsteater, Gunnar Steneby.
Här finns ett rum för filmvisning; här finns en vrå där man gratis kan spela Owe Thörnqvistlåtar på en gammal jukebox; här finns bilder från Uppsala under 30- 40- och 50-talet och från Owe Thörnqvists barndom, tonår och ungdomsår - till exempel i skolan eller på boxningsarenan i Bluffen, dans- och boxningspalatset, där Owe lärde sig såväl foxtrot som upper cut.

Kulturhistorisk exposé
Owe Thörnqvist inviger utställningen tillsammans med artistkollegan Lill Lindfors.
Ett inledningsanförande hålls av professor Christer Åsberg, Olrogsångare och Thörnqvistbeund­rare.
Utställningen är en kulturhi­storisk exposé, som placerar Owe Thörnqvist, hans texter och kompositioner, i de sammanhang av tider och platser som har påverkat honom.
Hans barndomssomrar hos farfar och farmor i Åby i Morkarla i Norduppland gav den allergiske pojken mer än frisk luft: här fick han kontakt med folkmusik och skillingtryck; här inspirerades han till de miljöer och människor, som senare återfinns i hans sånger. Anders, Britta, Pia, Albin ...
Arbetarkvarterens miljöer, som han växte upp i vid Norra station i Uppsala, liksom senare studentmiljöerna, är lika viktiga för de visor, revyer och kabaréer han har skapat under sin 50-åriga artistkarriär.
I mitten av 1950-talet gjorde han sig känd som spexig vis-och rocksångare, en ordvitsare och rimmakare vars sånger spred sig från Uppsala över hela landet.
På äldre dar bjuder han också på andra sidor av sig själv. I utställningen citeras till exempel en text från 1992 om hur vi människor förstör vår jord.

Många utmärkelser
Genom åren har Owe Thörnqvist fått många utmärkelser. Till exempel Evert Taube-priset 2003, Cornelis Vreeswijkpriset på en kvarts miljon 2004 och Kungens medalj av 8:e storleken i högblått band 6 juni 2004.
Så kan man kanske sammanfatta Owe Thörnqvists karriär: den började med en rumba i Engelska parken, fortsatte med kunglig medalj och har inte slutat än.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!