På väg från deckaren
I samband med släppet av sin nya roman Berättelse om herr Roos är tidigare Uppsalaförfattaren Håkan Nesser i Sverige för en signeringsturné. Flera kritiker har uppmärksammat att den aktuella boken drar sig bort från deckargenren. Enligt Nesser själv är det ett medvetet val.
FÖREBÅDARE. - Det är ju bättre att jag upptäcker det själv så att inte 100 000 läsare behöver genomlida den, säger Håkan Nesser om en tidigare oavslutad roman som havererade efter 150 sidor.
Foto: Jörgen Hagelqvist
- New York är fortfarande en favoritstad. Men jag ville ändå ha ett ben kvar i Sverige och då blir det för långt att pendla. Dessutom är min fru läkare och för att få jobba som det i USA skulle hon vara tvungen att läsa om i stort sett hela läkarutbildningen, säger Håkan Nesser.
Någon längtan att flytta tillbaka till gamla hemstaden Uppsala där han bodde i 37 år har han inte. Att komma tillbaka ger heller inga särskilda känslor.
- Det är ungefär som vanligt här, förutom att de har grävt upp halva staden, säger han.
Berättelse om herr Roos har fått ett ganska bra mottagande av recensenterna i de svenska dagstidningarna. Den största invändningen har varit att kriminalromaninslagen känts malplacerade, att den skulle ha vunnit på att helt utesluta Gunnar Barbarotti och hans poliskolleger. På vissa kritiker har det till och med antytts att kriminalhistorien kanske pressats in bara för att den ska vara där för att ingå i kvartetten böcker som kallas Barbarottiserien.
- Det enda jag kan säga är att de har fel, säger Håkan Nesser. Jag vet vad jag håller på med och Berättelse om herr Roos är precis så som jag tänkt att den ska vara. Den är inte en traditionell deckare och det står heller ingenstans på omslaget att det ska vara en kriminalroman Tanken är att alla böckerna i Barbarottiserien ska skilja sig radikalt åt berättartekniskt. De flesta författare skyr upprepningar och jag är en av dem.
Två till böcker är planerade i Barbarottiserien.
- Tidigare var det tänkt som en kvartett, men det blir en till och jag vill avsluta med ett mästerverk, säger han.
Innan dess är dock en fristående roman som utspelar sig i New York på gång. Den har arbetsnamnet Maskarna på Carmine Street och släpps nästa år. Efter de två avslutande delarna i Barbarottiserien verkar det vara dags för pension.
- Det är de böckerna jag har planerat, som jag känner ett behov av att skriva. Sedan är jag väl ungefär 65 år och då kan det vara dags att sluta skriva.
Kommer du att lyckas med det?
- Det vet jag inte. Det är inget definitivt beslut. Jag skriver för att jag vill och det är möjligt att jag kommer att hålla på tills de får gräva ned mig.
Före intervjun skjuter Håkan Nesser upp den ett par gånger och när den väl blir av har han lite bråttom till nästa möte.
- Intervjutexten behöver väl inte bli så lång, säger han. I korthet skönjes mästaren. Att sedan mina böcker är jättetjocka ska vi tala tyst om.
FOTNOT: Håkan Nesser signerar sin nya bok på Akademibokhandeln i Uppsala i morgon, torsdag klockan 17.00.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!