Persiska konstnärer ställer ut
Efter att ha bott nästan två år i Uppsala ska konstnären Maryam Ebrahimi för första gången visa sin målningar i Sverige. Hon och sju andra kvinnliga konstnärer ska ha en grupputställning under titeln Teheran i dag på Väsby konsthall i Upplands Väsby Vernissagen är på lördag.
Hon är ändå full av iver att få berätta om sin uppväxt och sina studier i Teheran, Iran, där hon är född och uppväxt i en medelklassfamilj.
— Jag studerade matematik på gymnasiet, men ända sedan jag var 16 år har jag velat bli konstnär. Min pappa ville att jag skulle bli ingenjör.
Han lät henne dock gå i lära hos den kända konstnären Golamhossein Nami två kvällar i veckan under ett halvår. Hon tyckte inte att det gav henne något, och fann i stället en grafiker som var duktig tecknare. Under ett års tid utvecklade hon sitt skapande och gick ut som bästa elev.
Vid det här laget hade hennes pappa insett att konst var det hon ville ägna sig åt och när hon kom in på konstakademin i Teheran förstod han också att hon hade talang.
— Det var väldigt dyrt att gå där och för min pappa som var pensionerad polisman var det inte lätt, men han betalade ändå fem års studier för mig, säger hon och får plötsligt tårar i ögonen.
Examen gick bra och strax efteråt ställde Maryam Ebrahimi för första gången ut sina verk på det kända galleriet Golestan gallery .
— Jag hade inga pengar för att trycka upp fina vernissagekort eller annonsera, så ägaren gjorde ingen reklam för utställningen. Men sista dagen kom en fransman från Paris och köpte tre tavlor.
Träffade sin man
Strax efter detta, mötte hon sin blivande man, journalisten och dokumentärfilmaren Nima Sarvestani från Uppsala, som gjorde ett inslag för SVT i Iran om den dåvarande presidenten Khatamis.
— Han bad mig om ett uttalande, säger hon. Två månader senare var vi gifta.
En händelse som Maryam Ebrahimi inte var beredd på. Parallellt med sina konstudier hade hon nämligen läst franska i tre år för att resa till Paris. Nu kunde hon inte flytta. Hennes man föreslog i stället att hon skulle läsa konstteori i Teheran.
— När det var dags för det sista provet flyttade vi till Uppsala, så jag slutförde faktiskt min forskning i konstteori här. Och förra året reste jag till Teheran för att avlägga min examen.
Väggarna fulla av konst
Väggarna hemma i Uppsala är fulla med konst från hennes hand. Stora tavlor med mycket färg. Ångestladdade.
Varför ville hon så gärna bli konstnär?
— Jag har alltid tyckt att konstnärer varit annorlunda. De var intressanta och fick mig att vilja bli som dem.
Hon anser att hennes egen stil har förändrats från expressionistisk och orolig till att närma sig en lugnare och mer dekorativ period. De målningar som hon ska ställa ut på Väsby Konsthall visar alla kvinnor med slutna ögon.
Hur ser hon på kulturklimatet i Iran i dag?
— Det har blivit sämre sedan den nya presidenten Mahmoud Ahmadinejad kom till makten. Utbudet har minskat och det är svårare för konstnärer att ställa ut offentligt. Stämningen har hårdnat och många känner rädsla.
Bra atmosfär
Hon säger ändå att atmosfären bland många av de unga konstnärerna är relativt bra. De vill gärna hålla sig à jour med den moderna konsten.
Finns det annars en speciell persisk konststil i dag?
— Bland den så kallade privata konsten, den som inte styrs av mullorna, vill många ha kvar något från de traditionella miniatyrmålningarna med dess filosofi och starka färger. Ändå inspireras de av den västerländska konsten, även om de inte bara vill anpassa sig till den.
När det gäller den officiella islamiska konsten är det bland annat muralmålningar längs vägar som förekommer. De görs av de konstnärer som ingår i regeringens stall.
Kvinna i Iran
Att vara kvinna och konstnär i Iran är inte alltid det enklaste.
— Men det är inte lätt att vara kvinna över huvud taget, i dag oavsett vilket yrke man har. Två av tre kvinnor studerar på universitetet, de är aktiva, men har ingen frihet.
Det är därför intressant att det enbart är unga kvinnor som ska ställa ut på Väsby Konsthall. Det var konstnärerna Teymor Zarré och Ingvar Staffans från Uppsala som kom på idén. För något år sedan funderade de på ett utbyte med Iran, i stället blev det en utställning i Upplands Väsby.
— De frågade mig om jag kunde presentera några konstnärer från Iran. Och jag ville gärna föra fram några av de mest engagerade för att ge dem en chans. De är i åldrarna 19-29 och några studerar fortfarande.
Hon ser utställningen i Sverige som oerhört viktig. Att skapa kontakter och inleda en dialog.
— Men jag är lite spänd på människors reaktion, säger hon.
PERSONLIGT
Maryam Ebrahimi
Född 1976 i Teheran, Iran.
Fem års studier på Konstakademin i Teheran med avslutad masterexamen, samt tre års forskning inom konstteori.
Haft två separata utställningar bland annat på det kända galleriet Golestan gallery och flera samlingsutställningar
Aktuell med: Gruppuställningen Teheran i dag på Väsby Konsthall i Upplands Väsby 13 maj-28 maj.
Föredrag och workshop på ateljéerna vid Eklundshof under utställningstiden samt ett föredrag på Stadsbiblioteket 23 maj.
Ett inslag på Friktioner/Friction- Internationell performancefestival 15-18 juni på Uppsala Konstmuseum.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!