Poesiaffärer

Den svenska spoken word-scenen står på randen till ett genombrott, enligt estradpoeten och entreprenören Lukas Duczko. Därför borde framtiden vara ljus för Sveriges första bokningsbolag för spoken word-artister.

ENTREPRENÖRPOET. - Jag älskar att stå på scenen, men entreprenörskapet är min naturliga läggning, säger Lukas Duczko.

ENTREPRENÖRPOET. - Jag älskar att stå på scenen, men entreprenörskapet är min naturliga läggning, säger Lukas Duczko.

Foto: Patrik Lundin

Kultur och Nöje2008-08-21 00:01
- Vi vill komma ur kulturträskstämpeln, men ändå erbjuda smart underhållning, säger Lukas Duczko, som är en av männen bakom det nystartade bolaget Spokenword AB.
I stallet finns redan namn som Ingela Wall, Hans Carsten, Lennart Bång och Kung Henry, och en av estradpoesins svenska stjärnor, Emil Jensen, är på gång. Även Lukas Duczko, som nyligen flyttade från Uppsala till Stockholm, själv är scenpoet. Förra året kom han trea i poetry slam SM när han representerade Uppsala. Men i hans fall verkar han mer engagerad i det nystartade bolaget än i scenframträdanden.
- Jag kom på att jag inte i första hand vill vara artist, säger han. I grunden är jag en entreprenör.

Planerna för Spokenword AB är storslagna. Bolaget satsar i första hand på att bli bokade av företag. Tanken är att ett genomslag bland företagen ska rinna av till resten av samhället och att spoken word ska bli mainstream, som stå upp blev i slutet av 80-talet.
Liknelsen med stand up är också slående. Den genrens stora genombrott kom i och med tv-programmet Släng dig i brunnen. Spokenword AB ska snart ha ett möte med SVT där Lukas Duczko och de andra ska diskutera en eventuell serie, i stil med just Släng dig i brunnen.
- Många har fördomar mot estradpoesi, säger Lukas Duczko. Tidigare har det mest varit bibliotek som varit intresserade av att boka estradpoeter, vilket är helt sjukt eftersom det ofta är riktigt bra underhållning. Det är också därför vi valt att kalla det för spoken word och få bort ordet poesi, som antagligen är en del av förklaringen till kulturstämpeln.
Lukas Duczko tror att spoken word i Sverige står precis inför sitt stora genombrott. Enligt honom tyder mycket på det. Premiärkvällen på Underbara Bar i Stockholm på torsdag är fullbokad. Förutom SVT är det också flera andra medier som har hört av sig. Och även Riksteatern har planer på att börja sälja spoken word till företag. Det är dock en konkurrent som Lukas Duczko inte ser som särskilt stort hot.
- Jag tror snarare på synergieffekten, att ett uppsving kan gynna alla, säger han. Dessutom har ju Riksteatern inte varit särskilt bra på att marknadsföra sig mot företag tidigare. De är ju ohjälpligt fast i kulturträskstämpeln.

Inom estradpoesileden har Spokenword AB:s inträde på marknaden redan hunnit oroa en del som tycker att det låter illa att göra affärer av poesi.
- Jag tror inte att någon behöver oroa sig. Om vi får ett genombrott så kommer det att höja hela scenen, tror Lukas Duczko.
Själv är Lukas Duczko lite kluven när det gäller hans egen medverkan. Trots entreprenörkallet så finns det ändå ett sug efter att stå på scenen. Han hade nästan bestämt sig för att lägga av när ett uppträdande på en privat fest i Ängelholm fick honom att tänka om.
- Efter mitt uppträdande kom en tjej fram och berömde mig och när hon fick höra att jag fundera på att lägga av förbjöd hon mig att göra det. Och när man står på scenen och det känns riktigt rätt så är det en svårslagen känsla.
FAKTA
Estradpoesi: är poesi som framförs på en scen. Begreppet kan innefatta såväl vanliga poesiuppläsningar, som öppen-scen-tillfällen och poetry slam.
Poetry slam: en tävling där poeten framför en dikt eller flera dikter eller en annan text under tre minuter. Publiken röstar sedan fram en vinnare.
Spoken Word: en friare form av scenpoesi, som kan innefatta även föredragsliknande inslag, bakgrundsmusik och rap.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!