Mitt i häckklippningen uppenbarar sig trädgårdens hemliga djurliv: en mus faller offer för häcksaxen och dör dekapiterad; en knytnävstor groda flyr in till neråtgrannens välansade tomt; en huggorm ringlar snabbt in under vinbärsbuskarna.
På ett vitt plagg på tvättstrecket parar sig två lurviga flygfän. Kanske ligustersvärmare, tänker jag och bläddrar i Åke Sandhalls Småkryp (Bonniers). Tre cm långa, vingar, liksom gråvitlurviga…
Det pågår ständigt sexliv, kamp och ätande i ens närhet. Det finns en rik och ofta poetisk litteratur om detta, också utanför de direkta uppslagsverken inom zoologi och biologi.
En favoritförfattare är mångsysslaren (läkare, fotograf, folkbildare med mera) Nils-Erik Landell, som i en rad av sina tidiga böcker tar med sig läsaren in i köksskåpen, ner på badrumsgolvet och ut i grönskan. Är det inte husbock, så är det horntroll och dödsur.
Men det är farligt att läsa böcker. Känsliga själar kan drabbas av städa-under-diskbänken-dille och titta-inuti-hallonen-ångest av Landells anekdotiska naturskisser. Böckerna från 1960–70-talen återfinns på antikvariat och bibliotek. Till exempel Horntroll och humlebagge och Kom bara lite närmare!.
Njutbar naturläsning av ännu mer poetiskt slag bjuder Björn Berglund på, till exempel i den utsökta boken Kottar (Atlantis 1999). Eftersom böcker är färskvara
i boklådorna, är det väl antikvariat och biblioteket som gäller också här. En kort text lyder så här: "När min oro fordrar – upp, upp! Sänker sig en trädpiplärka sjungande och landar i ett plommonträd. Några blomblad skakas loss och singlar ner, ner."
En annan favoritbok är Lars Lundkvists Här (Norstedts 1980). Till exempel dikten Om fjärilar, som också handlar om kvinnor och män. Funderar en stund över raderna "…Vemodets fjärilar / parar sig långt in i augusti / när tistlarna ryker och säden är varm…"
Vi pågår. Vi fjärilar, jordbin och människor. Parar oss, surrar omkring, äter och äts.
Jag lämnar det vackra, grymma trädgårdsparadiset och tar bilen in till antikvariatet på jakt efter korta poetiska texter om det lilla livet på stranden.
Myrlejon, here I come!
Poetisk krypläsning
Naturens hemliga liv finns på antikvariatet och biblioteket, skriver Lena Köster.
Foto: Tony Dejak
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!