Nej, musiken till årets julkalender, "Selmas saga", är inte ett plagiat av musiken till teaterpjäsen "Snödrottningen". Det kom Stims bedömningskommitté fram till nyligen.
Men hur fungerar Stims bedömningskommitté?
– På begäran från en Stim-medlem kan kommittén lämna ett utlåtande om det finns ett upphovsrättsligt beroende eller inte mellan två eller flera musikverk. Utlåtandet är inget beslut, utan enbart ett vägledande expertutlåtande som kan hjälpa parterna att komma överens. Men upphovspersonen kan alltid välja att vidta rättsliga åtgärder och det sker vid allmän domstol, säger Stims musikkonsulent, Jonas Nordin, medlem i bedömningskommittén.
Vad krävs för att något ska vara ett plagiat?
– Ganska mycket. Likheter är vanligt inom alla former av populärmusik som ju till stor del bygger på igenkänning och redan ganska färdiga recept. Kolla på blueslåtar – de bygger många gånger på samma recept och kan vara förvillande lika. Man har en färdig mall som man använder sig av. Det finns också i melodifestivalsammanhang, då man under en viss speltid måste få med vissa igenkänningsbara ingredienser. Det gäller att få så stor publik igenkänning på så liten exponering som möjligt.
Hur vanligt är anmälningar?
– Vi brukar få en handfull fall om året. Men det är otroligt sällsynt att det är uppsåtligt kopierande av någon annans verk. Oftast handlar det om tillfälligheter, säger Jonas Nordin.
Hur går det till när ni bedömer om ett verk har likheter med ett annat?
– Man får ställa musikverken mot varandra och göra en bedömning av verkens beskaffenhet såsom melodik, harmonik och produktionsdetaljer. Sedan lämnar vi ett utlåtande. Vi kan komma fram till att de båda musikverken musikaliskt sett är så pass olika varandra att det inte går att hitta något upphovsrättsligt beroende mellan dem, säger Jonas Nordin.
Men kommittén kan också komma fram till att musikverken är förvillande lika men att det finns många andra verk som använder sig av samma ingredienser på liknande sätt, varpå originalitet och verkshöjd minskar. Då blir det svårt att se ett upphovsrättsligt beroende trots likheterna. Den bedömningen fick Selmas saga och då handlar det inte om plagiat.
Värre är det när kommittén anser att det finns ett upphovsrättsligt beroende mellan verken, alltså att de inte kan ha kommit till oberoende av varandra.
Vad gör man i svåra fall?
– Ibland är inte lätt. Vid svårare fall får man skriva ut med noter för att göra en rent musikvetenskaplig analys, säger Jonas Nordin.
Bedömningskommitté består av representanter för Stim, (Svenska tonsättare internationella musikbyrå), SKAP, (Sveriges kompositörer och textförfattare), FST (Föreningen svenska tonsättare) och Musikförläggarna.