Premiär för bokmässa på Kulturnatten

Snart får Uppsala en egen bokmässa. På Kulturnatten är det premiär för Celsiusbokhandelns nya satsning på de små uppstickarförlagen.

Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX

Kultur och Nöje2010-09-09 08:09

– Det är ofta hos de mindre förlagen som man hittar den mest spännande utgivningen, säger Mats Berglund, bokhandlare och initiativtagare till Uppsalas första minibokmässa.
Inför helgens kulturnatt har han bland annat bjudit in förlag som Ruin, Gidlunds och Alvina, små aktörer som är tydligt profilerade inom sina respektive områden.
– Visst finns det gott om guldkorn även hos de stora förlagen, men deras inriktning är bredare och de satsar mycket på säkra kort. Om vi till exempel hade bjudit in Norstedts så skulle de ensamma fylla hela butiken. I stället för bokmarknadens dinosaurier så har vi valt att fokusera på gnagarna, förklarar Mats Berglund.

Under lördagens kulturmyller på stan hoppas han kunna locka litteraturintresserade till butiken, bland annat med hjälp av ett panelsamtal om bokbranschens öde.
– Vi har bjudit in Åsa Linderborg, Johan Svedjedal och Petra König för att diskutera bokmarknadens framtid. Det pågår en livlig debatt sedan några år tillbaka om vad som egentligen kommer att hända framöver. Somliga menar till exempel att e-bokhandeln kommer att ta över helt. Jag kanske är partisk, men jag är övertygad om att vi och andra bokhandlar finns kvar även om tio år, säger Mats Berglund.

Under minibokmässan kommer också poeten Erik Bergqvist att läsa egna dikter medan förläggaren Petra König ska ge handfasta tips till de Uppsalabor som drömmer om att få ett bokmanus utgivet.
– Vi har anordnat en mängd författaraftnar och läsecirklar tidigare men aldrig haft något riktigt bokforum. Stadsbiblioteket är visserligen duktiga på det de gör men jag tycker ändå att ett arrangemang som det här behövs i Uppsala, säger Mats Berglund.

I samband med kulturnatten vill han också slå ett slag för litteraturen som kunskapskälla. Bokaktuella Ylva Hasselberg och Bo Sundqvist har bjudits in för att diskutera kunskapssamhället och universitetets situation.
– Det är en debatt som lika gärna skulle kunna äga rum någon annanstans. Men vi vill visa att kunskap och synen på högre utbildning hänger ihop med läsning och litteratur, förklarar Mats Berglund.
Han är inte orolig för att minibokmässans premiär ska drunkna i det enorma utbud som Kulturnatten bjuder på.
– Arrangören säger att ungefär 100 000 personer befinner sig på sta’n under Kulturnatten. De flesta av dem är kulturintresserade och de letar efter något att göra. Kan vi locka en enda procent av dem så blir det väldigt fullt i butiken. 
 

Fler nyheter under kulturnattshelgen
l Nya Resecentrum förvandlas i år till en brokig scen för bland annat dans, kampsport, akrobatiska uppvisningar och opera.
l Sydkoreas ambassad anordnar en filmfestival på Fyrisbiografen.
l Uppsala stadsteater vittjar kostymförrådet och anordnar hattloppis.
l Flera offentliga toaletter har smyckats ut med sagor som tema.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!