Retroperspektiv med ögonlureri

På 70-talet föddes idén till Yrjö Edelmanns säregna stil. Sedan dess har hans målningar lurat ögonen på såväl kungligheter som konstkännare. Sommarens utställning på Galleri Steninge visar verk från hela karriären.

Magnetic field energy in blue av Yrjö Edelmann.

Magnetic field energy in blue av Yrjö Edelmann.

Foto:

Kultur och Nöje2009-05-09 08:08
De flesta har en relation till Yrjö Edelmanns tavlor som föreställer slarvigt inslagna paket med glansiga papper. Grundidén uppkom när han tänkte måla utsikten från sin dåvarande ateljé men kom på att vyn med det ensamma molnet på himlen bara skulle bli till en vanlig landskapsmålning. I stället klippte han ut ett moln i papper, målade av det i stället och stilen var född.
- Innan målade jag en slags surrealistisk tanke och idé som jag egentligen inte var särskilt nöjd med, berättar han. Den liknade för mycket vad mängder av andra konstnärer sysslade med vid den här tiden.

Tiden var 70-talet och Yrjö Edelmann fick tidigt en inbjudan till en konstmässa i Washington där ett amerikanskt galleri blev intresserat av hans trompe l'oeil. Sedan har det rullat på i samarbete med flera gallerier i USA och andra delar av världen.
- Anledningen till att det gått så bra på den amerikanska marknaden är att jag kom med något helt unikt. Om jag hade kommit med några av de äldre surrealistiska verken så hade de antagligen bara undrat varför de skulle visa dem när det fanns mängder av amerikanska konstnärer som gjorde samma sak, säger Yrjö Edelmann.
På utställningen Retroperspective som har vernissage i dag, lördag, på Galleri Steningen vid Steninge slott visas verk från hela karriären. Även några av hans tidiga surrealistiska arbeten och bokomslag från hans tid som illustratör av bokomslag och veckotidningar.

En utgångspunkt för Yrjö Edelmanns måleri är den antika historien om målarna Zeuxis och Parrhasios som tävlade i att måla mest realistiskt. Zeuxis målade ett körsbärsträd som var så verklighetstroget att en fågel flög ned och försökte äta av frukterna. När draperiet för Parrhasios tavla skulle dras undan visade det sig att själva draperiet var målningen. Den senare vann.
På precis samma sätt har många genom åren lurats att tro att Yrjö Edelmanns tavlor fortfarande är inslagna. Bland andra drottning Silvias mamma.
- Efter att ha besökt Kungen och Drottningen på Drottningholm, där en av mina tavlor hängde, några gånger frågade hon om det inte var dags att ta bort omslagspappret på den, berättar Yrjö Edelmann som fick historien berättad av Kungen själv. Sådana historier är förstås underbara för en trompe l'oeil-målare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!