Det är många som får nog i kinesiska Jia Zhangkes film ”A touch of sin”. Han har lagt upp den på fyra berättelser, fyra mycket olika personliga öden från lika många delar av det gigantiska land: när gruvan läggs ned går den ursinnige arbetaren till attack mot sina korrumperade byledare. En migrantarbetare på jakt efter arbete på sin motorcykel upptäcker vilka oändliga möjligheter ett skjutvapen kan erbjuda. En receptionist på en förtäckt bordell får nog när en förmögen kund förgriper sig på henne. En ung kvinna går från jobb till jobb i hopp om ett bättre liv. ..
”Det finns ingen rättvisa” ropar gruvarbetaren på sin jakt efter ansvariga i ett slag kinesisk variant på amerikanska ”Falling down”. Våldet är högst påtagligt och ständigt närvarande i denna svarta skildring av ett land som sålt sig helhjärtat till marknadskrafterna. Människorna försöker desperat hitta någon mening i tillvaron och åtminstone ett anständigt sätt att försörja sig. De gamla kommunistiska idealen (i den mån de ens fanns någon gång i Kina) har sålts ut och manifesteras nu av unga kvinnor som marscherar i stiliserade och urringade uniformer med lårhöga latexstövlar till betalande mäns förnöjelse. För här är alla till salu.
Regissören Jia Zhangke har gjort en starkt berörande reflektion över dagens Kina. Det har blivit en nattsvart skildring som jag blir förvånad över att den kunnat göras i landet. Bristen på ljuspunkter kan störa lite men Zhangke får stå för sin tolkning.
Filmen blev vinnare av priset för bästa manus i Cannes 2013 samt fick Black Pearl-priset för bästa spelfilm vid Abu Dhabi Film Festival 2013.