Rusning till bästa tältplatserna

Det blev en regnig inledning för de campande besökarna på reggaefestivalen. De första tälten slogs upp i ösregn på den tidiga onsdagseftermiddagen. När regnet upphörde och solen tittade fram igen verkade dock de flesta besökarna hoppfulla inför fortsättningen.

Sandra Ringstad och Nina Hallberg från Enköping.

Sandra Ringstad och Nina Hallberg från Enköping.

Foto: Hans E Ericson

Kultur och Nöje2007-08-10 11:02
- Eftersom det kostar hundra kronor mer i år än förra så har man ju förväntningar på att campingen ska bli bättre den här gången, säger Jesper Hesselgren som kommer från Märsta när han sitter och väntar på att campingområdet ska öppna.
Efter förra årets hårda kritik mot hur campingområdet sköttes har nu uppdraget att driva campingen lagts ut på ett enskilt företag, Uppsala reggaecamping, som inte drivs av arrangörerna för festivalen. Priset för att campa har höjts från 150 kronor till 250 kronor. Av de besökare som UNT pratar med innan campingen öppnat verkar merparten tycka att det är helt okej förutsatt att det blir bättre i år. Ett av de stora problemen förra gången var de omfattande stölderna, något man hoppas få bukt genom att satsa på bättre säkerhet.
- Problemen med stölder förra året berodde främst på professionella stöldligor som åker runt på olika festivaler, berättar Jan Nyberg, som är driftsansvarig för Uppsala reggaecamping. Förra året greps några som hade fyllt ett helt fyrmannatält med stulna väskor.

Jan Nyberg, som till vardags är biträdande jurist på en advokatfirma, berättar också att ett stort problem var att många plankade in genom att klättra över stängslen, vilket resulterade i kostsamma skador. I år kommer det att vara möjligt att komma in även om man inte campar, förutsätt att man betalar samma avgift som de som har tält.
Trots förra årets problem så är Jan Nyberg noga med att poängtera att Uppsala Reggaefestivals besökare alltid är ett glatt, lugnt släkte som är bra att ha att göra med på alla sätt.
Besökaren Emma Nilsson som är på festivalen för andra gången håller med.
- Det är så mycket kärlek på den här festivalen jämfört med andra festivaler jag varit på, säger hon. Hit åker främst musikintresserade för att lyssna på musik. På till exempel Hultsfred är många där bara för att supa och leva livet och då blir det mycket bråk. Här ser man ingenting av något sådant.
På Uppsala Reggaefestivals festivalområde på andra sidan ån är förberedelserna i full gång vid lunchtid. Det körs bajamajor med traktorer, restaurangtältens stålskelett håller på att kläs med vita presenningar och huvudscenens tak är på väg att hissas upp.

Roger Lindh som är ansvarig för scenbygget har just kommit från Norge där samma scen byggdes och revs på countryfestivalen Down on the Farm. Att ha hand om scenen innebär ett stort ansvar. Roger Lindh och Festivalgeneralen Yared Tekeste är de enda två personerna som kan avbryta en konsert om det till exempel skulle blåsa så mycket att det är risk för att scenbyggnaden inte håller. Själv lyssnar han inte så mycket vare sig på reggae eller annan musik.
- Jag är en gammal ljudtekniker som numera uppskattar tystnad, säger han och skrattar.

När det kommer en intensiv regnskur börjar arrangörerna för Uppsala reggaecamping att släppa in besökare på tältområdet. Jesper Hesselgren, Emma Nilsson och Anna Karin Nilsson är de första som slår upp sina tält. Trots att kläderna fortfarande är blöta blir de på gott humör när solen kommer fram igen.
- Jag tänkte ett tag att jag bara skulle lägga mig i tältet och sova, så att det skulle bli i morgon snabbt, säger Jesper Hesselgren och smuttar på en öl. Men det blev inte så.
Nina Hallberg och Sandra Ringstad från Enköping är på festivalen för femte gången. De återkommer till Uppsala Reggaefestival för den goda stämningen och musiken.
- Det är alltid kul att träffa nya människor, säger Nina Hallberg. Första året träffade vi nya kompisar från Gävle som kommer hit i år också och som vi ska träffa snart.
Syskonen Gabriel och Anna Nilson håller med om att stämningen är god jämfört med andra svenska festivaler, men tycker ändå att Summer Jam i Köln i Tyskland smäller högre eftersom den, trots att det är en betydligt större festival, är mer avslappnad.
- Men det här är ju den enda vettiga reggaefestivalen här i krokarna, säger Gabriel Nilson.
Samtidigt som tälten på fältet blir fler jobbas det med de sista förberedelserna. Några vattenhoar, belysningsmaster, en del presenningar och vattenledningar återstår att få ordning på vid tre på eftermiddagen. Någon gång under kvällen beräknas allt vara i ordning. Då ska det gå att bo på Skandinaviens största reggaecamping utan några större problem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!