Salsta slott ska fyllas av liv, säger Arne Wiig. En gourmetrestaurang har öppet fredagar och lördagar, hela slottet är öppet för visningar och konsertverksamheten tas upp igen.
I helgens konsertprogram ingår rundvandring i slottet. I Kungssalen uppträder Jenny-Lind stipendiaten och mezzosopranen Astrid Robilard och de unga musikerna i Stråkkvintetten ur SUK (Sveriges unga kammarmusiker) i tre konserter, två i dag, lördag, en under söndagen. Sånggruppen Urkraft, som sjunger acapella, går runt i slottet och framför medeltida ballader och äldre melodier.
- Vi planerar att ha en större konsert i månaden från och med i höst. Och det är meningen att barockfestivalen ska bli en årlig händelse, säger Arne Wiig, som är teologie doktor och symbolforskare och kallar sig ”Sveriges svar på Da Vincikodens Robert Langley”. Och som har ett förflutet dels som domkyrkokaplan i Härnösand, dels som såväl pjäsförfattare och regissör som skådespelare i Rubbat bo på Härnösands teater.
Symbolerna i Salstas konst hör till det han kommer att berätta om för slottets besökare, som en del av ämnet 1600-tal i stort och slottet Salsta i synnerhet. Spökvandringar står också på programmet framöver.
Det nuvarande slottet med parkanläggning byggdes 1672-78 av Nils Bielke d y, men ursprungligen fanns här en gård ägd av riddaren Magnus Gregersson på 1300-talet. På 1500-talet lät Nils Bielke bygga ett trevånings renässansslott, som 1672-78 alltså ersattes av hans barnbarns barockslott.
Salsta startar barockfestival
I dag och i morgon klingar barockens toner i Salsta Slott utanför Vattholma. En tradition med en årlig barockfestival tar sin början, hoppas slottsentreprenören Arne Wiig.
Arne Wiig, symbolforskare och slottsherre, gjuter liv i Salsta slott.
Foto: Privat
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!