Shakespeare på obduktionsbordet

I år är det 400 år sedan William Shakespeare dog men han lever än. Inte minst för skådespelaren Stina Ekblad som kommer till Uppsala i kväll och dissekerar pjäsernas pjäs.

Skådespelaren Stina Ekblad ser Shakespeare som sitt universitet. Han har lärt henne se nyanserna i livet.

Skådespelaren Stina Ekblad ser Shakespeare som sitt universitet. Han har lärt henne se nyanserna i livet.

Foto: Maja Suslin/TT

Kultur och Nöje2016-04-22 09:00

– Jag lägger den på obduktionsbordet och kommer att pilla i den med min pincett, säger Stina Ekblad, mitt i lunchen, mellan alla omtagningar i tv-inspelningen av Utvandrarna som hon arbetar med just nu.

Men i kväll kommer hon till Uppsala och Gustavianum för delta i den musikaliska föreställningen ”Världen är en scen” som ges till William Shakespeares ära. Dramatikern som dog 23 april 1616 och troligen föddes på samma dag år 1564.

Genom sin långa skådespelarkarriär har Stina Ekblad haft roller i minst tio Shakespeare-uppsättningar och är helt såld på hans gärningar.

– Shakespeare har allt som en människa behöver. Han är en språkets mästare och hans verk innehåller allt: strapatser, poesi, humor och politik. Det är fantastiskt att det han gjort är så fräscht och friskt trots att det skrevs för 400 år sedan, säger Stina Ekblad och tillägger:

– Såklart är det roligt att det finns många dramatiker, men Shakespeare är absolut på samma konstnärliga nivå som Bach och Rembrandt. Med dem tre kan man klara sig ett helt liv. Shakespeare är mitt livs universitet och har alltid berikat mitt liv. Han har gjort mig uppmärksam på nyanserna i tillvaron. Utan nyanserna blir livet tråkigt.

Föreställningen inleds med en så kallad musikalisk dissektion i Anatomiska teatern, där obduktioner utfördes mellan åren 1663 och 1766, och där kommer Stina Ekblad att recitera den ikoniska passagen: Att vara eller inte vara ur Hamlet.

– Det ska bli roligt att närma mig den med mina tankar och erfarenheter, fokusera och smala in på ett något område, fundera över innebörden och framhäva hur den låter.

Efter dissektionen blir det konsert i trapphallen med dirigent Stefan Parkman och Uppsala Akademiska kammarkör som framför verk av kompositörer som blivit inspirerade av Shakespeares texter.

– Genom historien har mängder av tonsättare komponerat verk med utgångspunkt från Shakespeares verk: Beethoven, Prokofiev, Liszt och Mendelssohn är bara några, säger Stefan Parkman.

Kanske en omöjlig fråga, men vilket förhållande hade Shakespeare till musik?

– Han var säkert otroligt musikalisk. Hans pjäser är musik, till exempel hur han rytmiserar texter och orkestrerar följden som personerna i pjäserna går in och ut ur handlingen. Och hans sonetter vars takt följer hjärtats slag, säger Stina Ekblad.

Fakta Körcentrum hyllar Shakespeare

På  fredag arrangerar Uppsala universitets körcentrum och Museum Gustavianum föreställningarna ”Världen är en scen.” Programmet inleds med Musikalisk dissektion i Anatomiska teatern, med Stina Ekblad och Stefan Parkman. Därefter blir det konsert i trapphallen med Parkman som dirigerar Uppsala Akademiska Kammarkör och recitationer av Ekblad. En resa genom Shakespeares värld utlovas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!