Den titel som kommer närmast den traditionella Augustvinnarromanen är förmodligen Therese Bohmans "Aftonland", en roman om en nyseparerad konstprofessor som flyr samtiden med hjälp av sex, vin och dekadent konst.
– Det handlar om längan efter kärlek, om en kvinna som gjort slut på en lång relation och som är vilsen i tillvaron, säger Therese Bohman.
Samtidigt som kärleken och längtan efter densamma är eviga teman har även samtiden och världen på allvar flyttat in den svenska litteraturen konstaterar Kaj Schueler, för tredje gången ordförande i juryn för de skönlitterära nomineringarna. Som i "Eländet" av Andrzej Tichý, där en cellist bli vittne till hur en sårig uteliggare blir överkörd av en buss. Även Lars Norén, Augustnominerad för första gången, ser på samtiden i "En dramatikers dagbok 20132015". Åldrandet, döden, döttrarna och Heidegger är centrala teman i den tegelstenstjocka tredje dagboken. För den mest konkreta skildringen av samtida fattigdom står dock Charlotta von Zweigbergk vars uppmärksammade reportagebok "Fattigfällan" handlar om Beata som blir sjuk och faller rakt igenom de svenska skyddsnäten.
Nominerade till Lilla Augustpriset, en tävling som är öppen för alla mellan 16 och 20 år, är inte mindre än två Uppsalabor: Henning Bollmark för "Perspektiv – en rymdsaga om Medelhavet" och Sanna Fagerström för novellen "Nedräkning".
– Det är bra och viktigt att Förläggareföreningen vågar vara politiska via min nominering. Varje gång civilsamhället tar ställning för mänskliga rättigheter, eller ger utrymme för sådana ställningstaganden, är en seger idag, säger Henning Bollmark.
– Det känns helt ofattbart. Jag är väldigt glad och väldigt tacksam över nomineringen, säger Sanna Fagerström. (TT/UNT)